Ioniță, așteptat la CNA pentru a oferi explicații privind acțiunile ANRE. Primele detalii

Autor: , in Actualitate / Economic / Social / 22 septembrie, 2021, 11:22

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a anunțat că joi, 23 septembrie, este așteptat la Centru Național Anticorpție (CNA) pentru a fi audiat în privința acțiunilor din ultimul timp ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„ANRE acționează vădit în interesul unui grup restrâns de companii petroliere importatoare și în detrimentul interesului public, al consumatorilor și micilor companii, contrar cu principiile liberei concurențe. Politica ANRE de reglementare favorizează în mod clar un grup mic de companii, vânzători angro, în defavoarea consumatorilor și micilor companii vânzători cu amănuntul. Avem toate drepturile să bănuim că ANRE se face vinovat de existența pieții gri și negre în domeniul produselor petroliere și ca ei cu bună știință prin Comunicatele sale oficiale încearcă sa acopere zecile de “stații PECO”, care activează ilegal pe întreg teritoriul țării. Aceste stații ilegale prejudiciază bugetul de stat cu sute de milioane de lei anual”, a declarat expertul.

Ioniță susține că acțiunile din ultima jumătate de an a ANRE a dus clar în prag de faliment micile companii petroliere.

Reprezentanții CNA au confirmat pentru COTIDIANUL faptul că Veaceslav Ioniță a fost invitat pentru a oferi unele explicații.

Anterior, Ioniță a criticat noua metodologie privind plafonarea prețurilor la carburanți, declarând că „duce cu certitudine la monopolizarea pieței și anulează orice posibilitate de a ajuta agricultorii cu prețuri reduse la produsele petroliere”.

„Avem doar trei companii care importă produse petroliere. 1/3 din stațiile PECO sunt în gestiunea acestora, iar restul companiilor nu pot face concurenței. Dacă statul vrea să rezolve această problemă trebuie să demonopolizeze piața și să creeze condiții de concurență”, a spus expertul.

ANRE a negat acuzațiile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *