Ștefan Paniș ar putea rămâne fără funcția de președinte al raionului Florești. ANI: Avere nejustificată în sumă de aproximativ 2 milioane lei

Autor: , in Actualitate / Politic / 22 septembrie, 2021, 12:12

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat miercuri, 22 septembrie, că a emis act de constatare pe numele președintelui raionului Florești, Ștefan Paniș. Acesta a fost constatat cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale. Controlul a fost inițiat în iunie 2020, în baza unei sesizări. Ștefan Paniș este la treilea mandat, primul fiind obținut în anul 2012. Astfel, controlul averii a fost extins pentru toată perioada exercitării funcției de demnitate publică, fiind efectuat și pe numele soției acestuia.

În cadrul probatoriului acumulat, inspectorul de integritate a depistat că Ștefan Paniș a cumpărat aproximativ 200 de terenuri agricole, valoarea cărora, conform contractelor de vânzare – cumpărare, oscilează între 1.000 de lei și până la peste 200 de mii de lei.

„În acest mod, a fost generată bănuiala rezonabilă de diferență vădită și substanțială între averea dobândită și venturile realizate, în mărime totală de aproximativ 2 milioane de lei”, a precizat ANI.

Din această sumă totală, diferența vădită în sumă de peste 1,6 miloane de lei a fost stabilită pentru perioada 2012-2016, în baza legii anterioare. Deoarece, încălcarea cade sub incidența legislației de până în 2016, inspectorul de integritate va sesiza instituțiile competente în vederea efectuării unor controale sub aspect fiscal și penal.

Pentru perioada 2016-2020, inspectorul de integritate a stabilit diferența substanțială de aproximativ 270 de mii de lei. Potrivit legii actuale, subiectul riscă confiscarea acestei sumei, deoarece poartă un caracter nejustificat cu privire la deținerea acesteia.

„Un demers în acest sens va fi expediat în instanța de judecată”, a menționat ANI.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, Ștefan Paniș, prin intermediul avocatului său, a justificat cu acte doar o parte din averea deținută.

Dacă actul emis va rămâne definitiv, președintele raionului Florești ar putea fi decăzut din dreptul de a accede în funcție publică sau de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X