Moldoveni din diasporă, președinți și alți oficiali. Cu cine s-a întâlnit Maia Sandu la New York, unde a ținut un discurs de la tribuna ONU

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 septembrie, 2021, 19:59

Șefa statului s-a aflat, în perioada 21-22 septembrie, la New York, unde a participat la lucrările și dezbaterile Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, în cadrul căria a ținut și un discurs.

Totodată, în cadrul vizitei ea a avut și o serie de întrevederi bilaterale, pe care le-a enumerat într-o postare pe social media:

▪️Cu domnul Guy Parmelin, Președintele Confederației Elvețiene, am discutat cum să avansăm colaborarea dintre țările noastre. Am abordat, în special, relațiile comercial-economice moldo-elvețiene și am agreat să intensificăm negocierile privind Acordul de liber schimb cu țările EFTA.

▪️La întrevederea cu domnul António Guterres, Secretarul General al ONU, am vorbit despre provocările cu care se confruntă țara și regiunea noastră. Am confirmat angajamentul Republicii Moldova de a sprijini efortul global de combatere a pandemiei Covid-19, de reducere a efectelor schimbărilor climatice și de menținere a păcii și stabilității în regiune și în lume.

▪️M-am întâlnit și cu domnul Gitanas Nauseda, Președintele Lituaniei și un bun prieten al Republicii Moldova. Am discutat despre extinderea domeniilor de cooperare dintre țările noastre și am examinat posibilitatea realizării unor schimburi de experiență dintre autoritățile celor două state.

▪️Am participat la o reuniune a șefelor de state și de guverne pe subiectul promovării egalității de gen. Alături de lideri din alte state, am discutat despre efortul nostru de a îmbunătăți situația la acest capitol în țările pe care le conducem.

▪️Am avut o întâlnire călduroasă cu un grup de cetățeni moldoveni, stabiliți la New York. Am discutat despre planurile lor de reconectare cu Republica Moldova și felul în care văd ei acest proces. Le-am vorbit, totodată, despre oportunitățile economice și investiționale ce vor apărea în țară în urma schimbărilor inițiate de noua guvernare de la Chișinău.

▪️În cele două zile la New York, am avut și câteva întâlniri neformale. Am participat la o cină de lucru cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și cu Prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibașvili, cu care am discutat despre perspectivele Parteneriatului Estic. De asemenea, am avut o întâlnire la Fundația pentru o Societate Deschisă, unde am vorbit despre oportunitățile de sprijin pentru proiecte educaționale. Iar cu avocatul Mark Meyer, Consulul Onorific al Republicii Moldova la New York, discuția s-a focusat pe reforma justiției din țara noastră.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X