„Va proteja oamenii cu venituri mici de evacuări abuzive din propria locuință”. Reacția Maiei Sandu, după ce a fost votat proiectul care l-a înaintat Parlamentului

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 24 septembrie, 2021, 11:51

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, 23 septembrie, în prima lectură, proiectul de modificare a Codului de executare, înaintat de președinta Maia Sandu la 26 martie. Potrivit Președinției, această lege va proteja oamenii cu venituri mici de evacuări abuzive din propria locuință din cauza datoriilor.

„Mă bucur că inițiativa este susținută de noul Legislativ. Este inacceptabil ca oamenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă, în situație de urgență ori să se dispună ca locuința lor să fie sechestrată pentru o datorie mică”, a declarat Maia Sandu.

Mecanismul de protecție, creat de modificările introduse, stabilește, între altele, că cetățeanul nu va putea fi evacuat din casă în perioada rece a anului, dacă acesta nu dispune de altă locuință corespunzătoare, unde s-ar putea muta. Tot aici se înscrie starea de urgență, de asediu sau de război și starea de urgență în sănătate publică.

„Trebuie să creăm un stat în care fiecare cetățean să aibă o viață demnă și să știe că, dacă a ajuns în situație de risc, autoritățile au grijă de el. O facem inclusiv prin acest proiect de lege, care îi va proteja de abuzuri pe cei mai vulnerabili”, a mai spus președinta țării.

La acest subiect: „Persoanele să nu fie evacuate forțat din locuință”. Proiectul de lege pe care Maia Sandu l-a înaintat Parlamentului (DOC)

Totodată, proiectul propune extinderea listei bunurilor și veniturilor debitorului, care nu pot fi urmărite.

Printre ele se numără bunurile de uz personal sau casnic, inclusiv mobilierul, cu condiția că valoarea fiecăruia să nu depășească suma de 5.000 de lei. De asemenea, lista a fost completată cu bunurile copiilor debitorului, obiectele de cult religios, verighetele sau alte obiecte care au o valoare sentimentală sau personală.

Mai mult, în cazul în care debitorul este agricultor, nu pot fi urmărite alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obținerii mijloacelor de subzistență și furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă.

Proiectul urmează a fi examinat în lectura a doua.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *