ANI va verifica averile unui primar și a unui procuror-șef. Inspectorii de integritate au stabilit patru conflicte de interese

Autor: , in Social / 27 septembrie, 2021, 10:05

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat controlul averii pe numele unui procuror – șef în cadrul unei Procuraturi raionale. La fel, și averea unui primar din raionul Soroca va fi verificată de către inspectorii de integritate. În trei posibile conflicte de interese sunt vizați un director al unei întreprinderi municipale din orașul Căușeni, un administrator al unei organizații publice din Cahul și un consilier local din raionul Cimișlia. Un funcționar din cadrul Agenției pentru Supravagherea Tehnică este anchetat pentru o eventuală incompatibilitate de funcție. Datele se conțin în sinteza pentru perioada 20 – 24 septembrie.

Inspectorii de integritate au stabilit patru conflicte de interese în rezultatul controalelor finalizate. Sunt vizați câte un primar din raioanele Leova, Ștefan Vodă, Soroca, dar și un edil al unui oraș din nord – estul republicii.

Trei cauze contravenționale au fost pornite pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale și pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Astfel, doi consilieri din raioanele Nisporeni și Dubăsari se vor alege cu câte o amendă pentru faptul că nu au depus declarațiile de avere, iar un alt consilier, din raionul Cantemir, va fi sancționat pentru că nu și-a soluționat în termen incompatibilitatea de funcție.

În Registrul Declarării Conflictelor de Interese au fost incluși alți doi primari din raioanele Rezina și Anenii Noi. Aceștia s-au conformat legislației în vigoare și au declarat la ANI câte un conflict de interese cu persoanele apropiate.

Direcția juridicică a ANI a participat în 34 de ședințe de judecată pentru apărarea deciziilor inspectorilor de integritate în actele de constatare. Pe aspectul prevenirii, reprezentanții ANI au acordat consultații la 88 de apeluri telefonice, inclusiv 12 apeluri la Linia Instituțională de Informare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *