(VIDEO) Falși angajați de la bancă, reținuți pentru sustragerea banilor de pe carduri. Prejudiciul a ajuns la un milion de lei

Autor: , in Actualitate / Social / 27 septembrie, 2021, 13:44

Polițiștii și procurorii au destructurat un grup infracțional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare a cetățenilor. Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), suspecții au săvârșit peste 40 de extrageri de pe conturile bancare a mai multor persoane, iar prejudiciul cauzat părților vătămate se ridică la circa un milion de lei.

„Suspecții apelau cetățenii prin aplicația Viber, prezentându-se drept angajați ai băncii, iar sub pretextul să îi apere de o fraudă, câștigau în acest fel încrederea posesorului de card, care, îi dictau datele și codurile la telefon, astfel oferindu-le escrocilor posibilitatea să le sustragă mijloacele financiare de pe carduri. După sustragerea banilor de pe cardurile bancare a cetățenilor, suspecții le transferau pe conturile lor, sau prin intermediul portmoneelor crypto-valutare erau convertiți în criptomonede Bitcoin și Litecoin, inclusiv mijloacele bănești erau extrase de la diferite bancomate”, a precizat IGP.

Suspecții, cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani, pe parcursul anului 2020 până în prezent, au săvârșit peste 40 extrageri de pe conturile bancare a mai multor persoane, prejudiciul cauzat părților vătămate se ridică la circa un milion de lei.

La fel s-a stabilit că, coordonatorii acestor infracțiuni se află în detenție în penitenciarele din Republica Moldova și la moment se petrec măsuri în privința acestora.

De asemenea, au mai fost efectuate 5 percheziții, unde au fost depistate și ridicate telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, cât și carduri bancare.

Urmare a acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, doi bărbați au fost plasați în arest pentru 30 de zile, unul fiind recent eliberat din Penitenciarul nr. 4 Cricova al ANP, tânăra se cercetează în stare de libertate și alte două persoane care la moment se dețin în Penitenciarele ANP.

Conform legislației penale în vigoare aceștia riscă de la 8 la 15 ani de închisoare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *