Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord: Poliţia kosovară se retrage dintre sârbi

Autor: , in Externe / 30 septembrie, 2021, 19:48

Serbia şi Kosovo au ajuns, joi, la un acord pentru reducerea tensiunilor la frontieră, apărute din cauza unei reglementări controversate privind numerele de înmatriculare auto, anunţă mediatorul Uniunii Europene, Miroslav Lajcak, citat de agenţia Associated Press.

„Avem un acord. După două zile de negocieri intense, tocmai a fost obţinut un acord privind reducerea tensiunilor şi găsirea de soluţii”, a declarat Miroslav Lajcak, potrivit Mediafax.

Acordul prevede retragerea unităţilor speciale de poliţie kosovară din zonele în care sunt comunităţi sârbe şi eliminarea restricţiilor. Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) va fi mobilizată în zonele de frontieră „pentru a menţine un mediu sigur şi libertatea de circulaţie”, a precizat mediatorul UE.

Etnici sârbi din Kosovo blocaseră frontiera cu Serbia pentru a protesta faţă de o reglementare a autorităţilor kosovare privind obligativitatea înlocuirii numerelor de înmatriculare auto cu unele temporare la intrarea pe teritoriul kosovar. Preşedintele sârb, Aleksandr Vucici, avertizase NATO că Serbia va interveni în Kosovo dacă etnicii sârbi mai sunt supuşi presiunilor Administraţiei de la Priştina. Serbia a sporit nivelul alertei militare săptămâna trecută, iar armata sârbă a trimis avioane şi elicoptere militare în apropierea frontierei Kosovo.

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a anunţat, luni, intensificarea patrulelor la frontiera cu Serbia, în efortul de a reduce tensiunile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *