ANRE și Consiliul Concurenței vor fi comasate într-o singură instituție. Alaiba: Mai puțini șefi și mai multă eficiență

Autor: , in Actualitate / Social / 4 octombrie, 2021, 17:43

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliul Concurenței vor fi comasate într-o singură instituție – Autoritatea de Reglementare și Reforme. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, într-un briefing de presă, luni, 4 octombrie, argumentând că vor fi mai puțini șefi și mai multă eficiență.

„În Republica Moldova aceste două instituții cruciale pentru buna funcționare a unei economii de piață sunt ineficiente și neproductive. Noi avem două instituții importante pentru a asigura prețuri și tarife echitabile, în practică nu avem rezultate. Consiliul Concurenței consumă 26 de milioane lei din bugetul de stat doar în anul 2021. Această instituție există din anul 2007 și nu a produs nici măcar un dosar de rezonanță care să îl ducă la bun sfârșit, pe când sarcina ei este una importantă – de a proteja concurența, de a asigura condiții echitabile pe piață, de a penaliza monopolurile și cartelurile. Atunci când Consiliului Concurenței nu acționează, până la urmă plătește tot cetățeanul și pierde banul din buzunar mai mult decât ar trebuie (…)

ANRE are un buget anual de 85 milioane lei pentru 2021 și are o sarcină la fel de importantă: să asigure ordine, condiții corecte și predictibilitate pe piața energetică. Nici această instituție nu produce rezultate, an de an. Prea des ANRE a fost văzută acționând politic atunci când nu era cazul și acoperindu-se cu independența atunci când erau obligați să apere interesul public. Inacțiunea ANRE costă cetățenii și antreprenorii care achită tarife și prețuri exagerate la resursele energetice”, a declarat Alaiba.

Deputatul a argumentat că că prin reforma lansată, ANRE și CC vor fi comasate într-o instituție puternică, eficientă și independentă.

„Beneficiile acestei reforme sunt: mai puțini șefi, eficiență și sinergie dintre cele două părți componente, responsabilitate unică și independență (…) Ținta este ca această reformă să fie finalizată până la sfârșitul anului 2021”, a mai spus Alaiba.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X