Efectele pandemiei: o noua sursă de poluare ameninţă sănătatea planetară. Oamenii de ştiinţă cer măsuri imediate

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / 7 octombrie, 2021, 19:23

Măştile de protecţie de unică folosinţă au devenit, inevitabil, parte din viaţa tuturor oamenilor. Însă în timp ce îi feresc pe oameni de infecţia cu SARS-CoV-2, măştile care nu sunt depozitate corect se transformă în microplastice destul de repede. Astfel, este ameninţat mediul înconjurător şi prin urmare şi sănătatea umană, relatează Mediafax. Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare, iar oamenii de ştiinţă cer măsuri imediate.

Cel mai recent studiu derulat de către cercetătorii canadieni arată repercusiunile pe care pandemia le are asupra mediului înconjurător. Oamenii de ştiinţă au simulat condiţiile de pe malurile râurilor şi au observat modul în se descompun măştile de protecţie de unică folosinţă.

Microplasticile sunt particule miniscule de plastic, mai mici de 5 milimetri şi se crează prin degradarea produselor din plastic aruncate. Astfel de particule au fost găsite în mai multe ecosisteme naturale, mai ales în ape.

Măştile de unică folosinţă sunt formate din trei straturi din polipropilenă şi deseori, diverşi aditivi chimici, care, ajung şi ei în natură.

Ce se întâmplă cu măştile de protecţie, odată aruncate?

Cercetătorii au expus măştile de protecţie de unică folosinţă la lumină UV pentru 48 de ore, păstrând altele învelite în folie de aluminiu, ca grup de control.

Ce au descoperit? După 18 ore de expunere la UV, măştile deja începeau să-şi schimbe forma iar stratul exterior şi cel interior al măştii începea să se descompună. După 36 de ore, fibrele din toate cele trei straturi ale măştii se descompuneau, creând fragmente minuscule de fibră. Iar în final, dintr-o singură mască au rezultat peste 1,5 milioane de particule de microplastice, comparativ cu circa 480.000 de particule din măştile care nu au fost expuse la UV (cele din grupul de control).

Circa 129 de miliarde de măşti sunt folosite global în fiecare lună, arată un studiu derulat în anul 2020, de către cercetătorii portughezi.

Prin urmare, aruncarea măştilor de unică folosinţă la întâmplare nu este recomandată dacă nu ne dorim o nouă pandemie, a poluării cu microplastice, create tot din vina noastră.

Apoi, guvernele ar trebui să dezvolte bune practici şi să adopte noi măsuri pentru ca oamenii să nu mai arunce măştile pe jos sau la coşul de gunoi, recomandă cercetătorii. Un alt rol îl au şi industriile, care pot dezvolta materiale biodegradabile care să aibă un impact mai redus asupra mediului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X