Riscăm deconectări de energie electrică? Slusari publică o avertizare a centralei de la Cuciurgan: Așteptăm explicații și soluții din partea Guvernului

Autor: , in Actualitate / Politic / 7 octombrie, 2021, 20:14

Centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul de la Tiraspol, amenință că va reduce, începând cu 11 octombrie, volumul de energie electrică furnizat malului drept al Nistrului. Decizia ar fi determinată de faptul că „Gazprom” a redus cu 35% livrările de gaze în octombrie curent și, astfel, energia electrică nu poate fi produsă în volum deplin. Cel puțin asta rezultă dintr-o scrisoare publicată de ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit scrisorii, reprezentanții centralei de la Cuciurgan susțin că „Moldovagaz” trebuie să soluționeze urgent tranzitul de gaze prin Ucraina, însemând că „Moldovagaz” trebuie să semneze un nou contract de furnizare a gazelor cu „Gazprom”.

Totodată, dacă problema nu va fi rezolvată până la 10 octombrie curent, centrala va fi nevoită să reducă livrările de energie electrică, conform înțelegerii din 30 martie 2021, se mai arată în scrisoare.

„Rezultatul politicii capitulante față de Transnistria și dependenței energetice de termocentrală Cuciurgan. Plus neglijența sau sabotaj direct celor din Moldova Gaz în procesul negocierilor cu Gazprom. Plus reacția întărziată a responsabililor din Guvern.

Suntem avertizați despre reducerea din 11 octombrie a livrărilor energiei electrice din zona separatistă. Așteptăm explicații și soluții din partea Guvernului”, a scris Slusari.

„Ieri am propus ca autoritățile să înceapă urgent negocieri cu Ucraina pentru asigurarea cu energia electrică din țara vecină. Am intuit că urmează amplificarea șantajului din partea Federației Ruse cu implicarea anclavei transnistrene. La presiuni ei sunt maeștrii. Păcat că din partea Moldovei deocamdată nu să vede poziția fermă și profesionistă cu planul de acțiuni”, a mai scris fostul vicepreședinte al Platformei DA.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X