Agenția Națională pentru Sănătate Publică are un nou șef. Cine este Nicolae Jelamschi

Autor: , in Populare / 8 octombrie, 2021, 17:16

Agenția Națională pentru Sănătate Publică are, în sfârșit, director, după o perioadă de peste un an de interimat. Nicolae Jelamschi, fost secretar de stat la Ministerul Sănătății a acumulat cele mai multe puncte la ambele probe ale concursului pentru ocuparea funcției de manager în această instituție – 18,54 puncte, relatează sanatateinfo.md. Irina Ursuleac a obținut punctajul de 9,36, potrivit anunțului publicat de Ministerul Sănătății.

Nicolae Jelamschi vine de la Unitatea de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătăţii (IP UCIMP DS), după ce a condus instituția timp de 5 ani. UCIMP gestionează resursele financiare oferite Republicii Moldova de către Fondul Global pentru combaterea TB, HIV/SIDA și Malariei pentru suportul programelor naționale de control și profilaxie a HIV/SIDA/ITS şi TB şi a Programului Naţional de Securitate Transfuzională. Acesta câștigase în primăvară un nou mandat de director pentru o perioadă de 4 ani, prin urmare nu e clar ce l-a determinat să renunțe la funcție în favoarea fotoliului de director al ANSP.

Vom preciza că domeniul sănătății publice, în care ANSP are un rol primordial, este unul dintre cele mai subfinanțate domenii din Sănătate.

În perioada 2014-2016, Jelamschi a fost secretar de stat la Ministerul Sănătății. Pe parcursul activităţii lui, Ministerul Sănătății a avut trei miniștri – Andrei Usatîi, Mircea Buga și Ruxanda Glavan.

Înainte să fie secretar de stat, Nicolae Jelamschi a ocupat funcția de vicedirector al Centrului Național de Management în Sănătate și director al Observatorului Regional al Resurselor Umane din Sănătate a Europei de Sud Est, iar anterior, cea de șef al Direcției resurse umane din cadrul Ministerului Sănătății.

Nicolae Jelamschi a vrut să revină în funcția de secretar de stat în toamna anului 2017, în mandatul ministrei democrate Stela Grigoraș, dar nu a trecut concursul.

Acesta este master în managementul sănătății publice, doctor în medicină, specialitatea medicină socială și management. Într-o declarație pentru Sănătate INFO, Nicolae Jelamschi declara că anume acest lucru l-ar fi influențat să aplice pentru funcția de director al ANSP.

Participanții la concurs urmau să treacă 2 probe, cea scrisă și proba interviului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X