„Nu au mai existat precedente”. Procuratura Generală, despre dosarul lui Stoianoglo și grupul de urmărire penală care a fost format
Reprezentanții Procuraturii Gnerale (PG) au emis o notă informativă, vineri, 8 octombrie, în care anunță că „pentru a acorda asistența necesară procurorului de caz Victor Furtună, cel carea a inițiat urmărirea penală împotriva procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, prin ordonanța procurorului general interimar Dumitru Robu a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către Furtună procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor”, fiind menționat că „asemenea precedente în Republica Moldova nu există”.
„Înțelegem că schimbările în Procuratură sunt așteptate de către societate și se dorește implementarea lor cât mai rapidă, totodată, aceste schimbări trebuie să fie însoțite de obligația de a respecta legislația în vigoare”, se menționează în nota informativă a PG.
Reprezentanții Procuraturii Generale au subliniat că „până în prezent, în Republica Moldova nu au mai existat precedente de începere a urmăririi penale în privința unui procuror general în exercițiu, ceea ce evident determină multiple percepții confuze ale evenimentelor care au loc”.
„În același timp, conform regulilor unui proces judiciar contradictoriu, fiecare din părțile participante în prezentul proces penal susțin, că sunt deținătorii adevărului și corectitudinii.
Considerăm necesar de a informa publicul, că în conformitate cu prevederile art. 270 alin. (7) din Codul de procedură penală, urmărirea penală în privința Procurorului General a fost pornită, de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor. Totodată, având în vedere complexitatea și rezonanța socială a cazului , pentru a acorda asistența necesară procurorului de caz, prin ordonanța Procurorului General a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor.
În același timp, dorim să menționăm, că în raport cu această cauză penală și în virtutea competențelor care îi sunt atribuite de lege, Procurorul General interimar nu are competența de a efectua sau conduce urmărirea penală în această cauză penală, revenindu-i în schimb competența de a asigura pentru procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor condițiile necesare pentru efectuare unei investigații complete, obiective și în condiții legale”, se mai spune în nota informativă a Procuraturii Generale.
Procurorul de caz în dosarul Stoianoglo a explicat de ce a cerut 30 de zile de arest pentru procurorul general suspendat.
Comentarii