ULTIMA ORĂ! Stoianoglo a primit arest la domiciliu pentru 30 de zile

Autor: , in Actualitate / Justiție / 8 octombrie, 2021, 18:21

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a primit arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost pronunțată vineri, 8 octombrie.

Magistrații sediului Ciocana a Judecătoriei Chișinău au emis arestul la domiciliu pentru 30 de zile pe numele lui Alexandr Stoianoglo.

Victor Furtună, procurorul de caz, a explicat că a cerut 30 de zile de arest pentru procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, argumentând că sunt capete de acuzare „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea.

„Domnul Stoianoglo trebuie plasat în arest din mai multe considerente. În primul rând, dumnealui este învinuit în 5 infracțiuni extrem de grave pentru care legea prevede pedeaspsă cu închisoare. Dumnealui este o persoană publică, este procuror general al republicii, s-a constatat în cadrul urmăririi penale că dumnealui a favorizat un grup de crimă organizat, cred că nu este cazul să spun ce grup, este grupul condus de Veaceslav Platon care i-a ajutat să revizuiească o hotărâre de judecată definitivă, să scape de închisoare, să evite înaintarea bănuielilor pe anumite capete de acuzare, să pună în aplicare alte scheme infracționale care deja sunt implementate și sunt în fază incipientă. Totodată dlui este procuror general conducător al Procuraturii Generale și este șeful procurorilor ierarhic inferiori, are o influență extrem de mare în sistemul procuraturii. Vă dați seama, eu sunt acum un om care luptă de unul singur împotriva întreg sistemului”, a declarat Furtună, citat de Replica Media.

Vezi și: (DOC) Cinci deputați socialiști și comuniști au depus o scrisoare de garanție personală pentru eliberarea lui Stoianoglo

Procurorul spune că dacă Stoianoglo va fi pus în libertate există riscul să influențeze ancheta, iar acuzarea să nu poată administra probe. Un alt argument al lui Furtună ține și de presiunile la care a fost supus imediat după inițierea dosarului penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo.

La acest subiect: Solicitarea Maiei Sandu privind dosarul în care e vizat Alexandr Stoianoglo: Cer Procuraturii să informeze societatea plenar și la timp despre procedurile aplicate

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins cererea de strămutare depusă de avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care au cerut vineri în instanță strămutarea examinării demersului privind arestarea lui Stoianoglo înaintat de procurorul anticorupție Victor Furtună, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la o altă instanță egală în grad.

După o ședință care a durat aproape patru ore, marți, 5 octombrie, majoritatea membrilor CSP au votat pentru admiterea sesizării deputatului PAS, Lilian Carp în care îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de corupere pasivă și abuz în serviciu.

Carp îl acuză pe Stoianoglo de corupere pasivă și abuz în serviciu: Am depus o sesizare la CSP (VIDEO)

Opinii separate au fost formulate de Inga Furtună și Lilia Mărgineanu.

La scurt timp, Victor Furtună, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo a fost reținut marți, 5 octombrie, pentru 72 de ore, fiind vizat într-un dosar legat de mai multe încălcări depistate în activitatea sa. Printre acestea ar fi vorba despre despre implicarea procurorului general în dosarul „Laundromat”, dar și decizia de a renunța la învinuirile aduse controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

Procurorul de caz, Victor Furtună, a anunțat patru capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații false.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X