Spînu, declarații după vizita efectuată la Sankt Petersburg: Nu admit ca R. Moldova să rămână fără gaze. În prezent, nu există niciun temei pentru a ne îngrijora

Autor: , in Actualitate / Economic / 11 octombrie, 2021, 16:54

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu mai multe precizări în legătură cu vizita recentă la Sankt Petersburg, Rusia. Acesta a declarat că nu a avut o întrevedere cu președintele Consiliului de Administrare al companiei ”Gazprom”, Aleksei Miller, din motive „obiective”.

Vin cu mai multe clarificări după vizita mea la Sankt Petersburg. Cred că toată lumea știe că avem o criză a prețurilor și furnizării de gaze naturale nu doar în țara noastră, dar în toată lumea. Este o criză dificil de gestionat pentru fiecare țară în parte. La Sankt Petersburg m-am întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management Gazprom și director general al Gazprom Export. Din păcate, din motive obiective nu am discutat cu domnul Miller. Sper să reușesc să am această discuție în perioada următoare. În cadrul întrevederii, am discutat despre creșterea volumelor de gaze livrate în țara noastră pentru luna octombrie, astfel ca niciun consumator să aibă de suferit. Aici, mă refer inclusiv la modul în care va fi furnizată energia electrică pentru țara noastră, care în ultimele zile a fost subiect de discuții, apărând îngrijorări cu privire la reducerea consumului de energie electrică. M-am asigurat că acest lucru nu se va întâmpla și nu ne vom confrunta cu o situație de criză”, a declarat Spînu.

Ministrul susține că „pentru moment, nu există niciun temei pentru a ne îngrijora”.

După cum vedeți, livrările de energie electrică sunt la nivelul care să asigure această securitate (…) Cu vicepreședinta Gazprom am convenit să inițiem discuții privind agenda noastră comună, și anume, pe implementarea pachetului energetic 3, a datoriilor existente între Moldovagaz și Gazprom și referitor la semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung. Pentru a avansa în această privință, chiar în această săptămână vom începe discuțiile cu o echipă de la Gazprom pentru a agrea un plan de lucru (…) Țin să menționez că prețul la formula actuală, la formula din luna octombrie, nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru R. Moldova și nu este în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterior între Moldovagaz și Gazprom. În context, am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi ale anului trecut sau ale anului în curs, iar în paralel să confirmăm discuția la subiectele de pe agenda comună”, a precizat Andrei Spînu.

Întrebat dacă Republica Moldova riscă să rămână fără gaze în luna noiembrie, Spînu a răspuns: „Nu admit un asemenea scenariu”.

La Sankt Petersburg m-am întâlnit cu vicepreședinta Comitetului de management „Gazprom”. Din păcate, din motive obiective nu am discutat cu domnul Miller. Sper să reușesc să am această discuție în perioada următoare. În cadrul întrevederii am discutat despre creșterea volumelor de gaze livrate în țara noastră pentru luna octombrie, astfel ca niciun consumator să aibă de suferit. Aici, mă refer și la modul în care va fi furnizată energia electrică pentru țara noastră, care în ultimele zile a fost subiect de discuții, apărând îngrijorări cu privire la reducerea consumului de energie. M-am asigurat că acest lucru nu se va întâmpla.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X