Ciocniri violente în Kosovo, soldate cu rănirea de civili sârbi şi poliţişti kosovari

Autor: , in Externe / 13 octombrie, 2021, 19:08

Poliţişti kosovari şi civili sârbi – al căror număr nu a fost făcut public deocamdată – au fost răniţi miercuri în nordul Kosovo în timpul unor ciocniri separate, ca urmare a unor operaţiuni de combatere a activităţii de contrabandă efectuate de poliţia kosovară, transmite AFP, citată de Agerpres.

Forţele de ordine kosovare au recurs la gaze lacrimogene, potrivit unor surse poliţieneşti şi medicale, într-un nou puseu de tensiune în relaţiile şi aşa acutizate între Belgrad şi fosta sa provincie, notează agenţia de presă citată.

Un sârb, grav rănit de glonţ, a fost spitalizat, în timp ce alţi civili sârbi au fost răniţi de pietre aruncate asupra lor, a declarat pentru agenţia de presă franceză Zlatan Elek, directorul spitalului din Mitrovica, oraş situat în nordul Kosovo şi divizat între sârbi şi albanezi kosovari.

Potrivit unui comunicat al poliţiei kosovare, şase dintre ofiţerii săi au fost de asemenea răniţi în urma acestor ciocniri.

Aceste incidente survin la două săptămâni după un acord încheiat între Serbia şi Kosovo pentru a pune capăt tensiunilor la frontieră, cele mai grave în ultimii ani.

Ciocnirile au izbucnit în cursul raidurilor efectuate de poliţia kosovară împotriva bunurilor sârbe de contrabandă în mai multe oraşe din teritoriu, între care Pristina şi Mitrovica, un oraş divizat din punct de vedere etnic, între sârbii care trăiesc în cartierele din nordul oraşului, şi albanezi care locuiesc în partea sudică a localităţii.

Această operaţiune a provocat mânia a sute de sârbi, care au blocat drumurile la Mitrovica şi Zvecan, o localitate vecină.

Poliţia kosovară a replicat prin tiruri cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a dispersa mulţimea, potrivit AFP.

La Mitrovica-Nord, protestatari sârbi au aruncat cu pietre împotriva poliţiei şi au incendiat două vehicule, a constatat o corespondentă AFP.

În imaginile televiziunilor locale pot fi văzuţi tineri mânioşi cu cagule, lovind poliţişti kosovari desfăşuraţi în faţa unei farmacii.

Poliţia kosovară a acuzat protestatarii că ar fi utilizat „arme de foc şi grenade pentru a ataca şi împiedica vameşii şi ofiţerii să-şi îndeplinească atribuţiile”:

Situaţia a revenit la calm după retragerea forţelor kosovare, care au anunţat arestarea a opt persoane şi confiscarea unor „bunuri în valoare de sute de mii de euro” intrate ilegal, fără achitarea taxelor în cele patru regiuni vizate de operaţiuni.

Confruntările survin la două săptămâni după tensiuni provocate de decizia Kosovo de a interzice plăcuţe de înmatriculare sârbe ale maşinilor pe teritoriul său, invocând o măsură de „reciprocitate”, vehiculele înmatriculate „Republica Kosovo” – nerecunoscută de Belgrad – fiind constrânse de ani să folosească plăcuţe sârbe temporare pentru a intra în Serbia.

Ca reacţie, sute de sârbi au blocat drumurile care duceau spre posturile de frontieră cu Serbia. Un acord negociat la Bruxelles de cele două părţi, sub egida Uniunii Europene, a permis atunci deblocarea situaţiei.

„Violentele incidente în nordul Kosovo trebuie să înceteze imediat”, a reacţionat Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, pe Twitter. „Acţiunile unilaterale şi necoordonate care pun în pericol stabilitatea sunt inacceptabile”, a spus el, adăugând că UE este „în contact” cu Belgradul şi Pristina.

Serbia nu a acceptat niciodată independenţa autoproclamată în 2008 de fosta sa provincie, recunoscută în schimb de cea mai mare parte a ţărilor occidentale, iar relaţiile sale cu Kosovo rămân complicate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X