Igor Cujba și-a anunțat demisia de la conducerea Metalferos: „A fost un mandat dificil”

Autor: , in Actualitate / Economic / 13 octombrie, 2021, 14:01

Igor Cujba demisionează din funcția de director general al S.A. „Metalferos”, la aproape doi ani de când a preluat conducerea instituției. Deocamdată, și-a anunțat plecarea fără a anunța vreun motiv.

Am preluat managementul întreprinderii la sfârșitul lunii decembrie 2019. A fost un mandat dificil, din cauză că întreprinderea s-a confruntat cu câțiva factori absolut noi, care i-au influențat activitatea. În primul rând, s-a modificat conjuctura pieței interne de profil, ca urmare a demonopolizării și liberalizării pieței de exporturi a deșeurilor de metale feroase și neferoase din R. Moldova. Pe piață au apărut noi agenți economici, a apărut concurența și a trebuit să schimbăm modalitățile de abordare a relațiilor comerciale cu toți partenerii, atât pe segmentul achizițiilor, cât și pe cel al vânzărilor. Alt factor important a fost pandemia de Covid – 19 și criza economică mondială.

Cu toate că am preluat o întreprindere care se afla în blocaj de activitate timp de cinci luni, fără stocuri și achiziții curente, fără contracte încheiate, în prima jumătate a anului 2021 am reușit să înregistrăm o creștere a veniturilor cu 910 %, raportându-ne la planul de afaceri. Actualmente S.A. ”Metalferos” este în profit net de 53 939 290, 00 lei, cu un stoc de 10 000 de tone de metale feroase aflate pe teritoriul întreprinderii”, a declarat Ion Cujba.

Fostul director al companiei Metalferos, Victor Ostap, a declarat în luna iunie a acestui an că Vladimir Plahotniuc a început să controleze practic în totalitate compania Metalferos începând cu anul 2005, iar acest lucru s-a întâmplat și în urma unei discuții care a avut loc în acel an la Președinție, în biroul lui Vladimir Voronin, la care a mai participat și fiul acestui – Oleg Voronin.

În iulie 2020, ZdG scria că, Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *