„Este informație de interes public”. Deputații au votat pentru anularea „secretului offshore”

Autor: , in Economic / 14 octombrie, 2021, 17:54

Cu votul a 81 de deputați a fost aprobat, în prima lectură, un proiect care urmărește anularea ”secretului offshore” și transparentizarea maximă a societăților comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul prevede modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.

Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenției Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, unul din autorii proiectului de lege, a anunțat, în cadrul ședinței plenare a Legislativului, că inițiativa legislativă urmărește scoaterea din anonimat a beneficiarilor efectivi ai firmelor offshore.

„Cei care sub pretextul secretului offshore ascund evaziuni fiscale, corupție, crime organizate, spălări de bani, atacuri raider, trebuie să fie cunoscuți. Informația despre fondatorii, administratorii, beneficiarii companiilor înregistrate în Republica Moldova este informație de interes public și orice îngrădire a acesteia este o încălcare a dreptului constituțional al cetățenilor”, a declarat Alaiba.

În Republica Moldova, sunt înregistrate peste 500 de companii vizate de proiectul de lege. Documentul va fi supus dezbaterilor în cea de-a doua lectură.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *