Bogdan Aurescu: Voi ruga instituţiile europene să susţină rezolvarea crizei gazelor din Republica Moldova
Ministrul interimar al Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a anunţat, luni, că îi va informa pe şefii diplomaţiilor europene, reuniţi la Luxemburg, despre criza alimentării cu gaze naturale din Republica Moldova şi îi va ruga să ajute Chişinăul să depăşească această situaţie.
„O să îi informez pe colegii mei în legătură cu criza din Republica Moldova în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz natural. Este un moment critic pentru Guvernul de la Chişinău. Asta se întâmplă din cauza schimbărilor bruşte făcute de Rusia în ceea ce priveşte condiţiile de furnizare şi costurile la gaz natural. Astfel, îi voi ruga pe colegii mei şi instituţiile europene să susţină, cu experţi şi ajutor financiar, rezolvarea acestei crize, deoarece depăşirea crizei va permite Guvernului de la Chişinău să implementeze procesul ambiţios de reforme la care s-a angajat după alegerile de pe 11 iulie”, a declarat Aurescu, înaintea Consiliului Afaceri Externe ce are loc la Luxemburg, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Aurescu, pe agenda reuniunii se află şi o propunere susţinută de România de a include în pachetul privind viitorul Parteneriatului Estic o mai mare coordonare în ceea ce priveşte dimensiunea de securitate.
„Cinci din şase ţări din Parteneriatul Estic au conflicte îngheţate pe teritoriul lor şi România a sugerat includerea acestor conflicte îngheţate pe agenda Consiliului Afaceri Externe”, a explicat ministrul.
El a subliniat este „foarte important” să se facă eforturi pentru „o mai mare” asistenţă financiară şi tehnică pentru reformele structurale din Parteneriatul Estic.
Republica Moldova a început să folosească păcura, începând cu 13 octombrie, pentru a reduce consumul de gaze naturale.
„În acestă stare de alertă cetățenii nu vor fi afectați în niciun fel. Această stare de alertă responsabilizează instituțiile statului și unii actori din domeniul pentru a lua anumite acțiuni”, a declarat Andrei Spînu.
Potrivit oficiaului, Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatorii casnici și comerciali.
Totodată, a fost luată decizia de a oferi mandat Energocom de a negocia și procura gaz din România și Ucraina.
„Vin cu mai multe clarificări după vizita mea la Sankt Petersburg. Cred că toată lumea știe că avem o criză a prețurilor și furnizării de gaze naturale nu doar în țara noastră, dar în toată lumea. Este o criză dificil de gestionat pentru fiecare țară în parte. La Sankt Petersburg m-am întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management Gazprom și director general al Gazprom Export. Din păcate, din motive obiective nu am discutat cu domnul Miller. Sper să reușesc să am această discuție în perioada următoare. În cadrul întrevederii, am discutat despre creșterea volumelor de gaze livrate în țara noastră pentru luna octombrie, astfel ca niciun consumator să aibă de suferit. Aici, mă refer inclusiv la modul în care va fi furnizată energia electrică pentru țara noastră, care în ultimele zile a fost subiect de discuții, apărând îngrijorări cu privire la reducerea consumului de energie electrică. M-am asigurat că acest lucru nu se va întâmpla și nu ne vom confrunta cu o situație de criză”, a declarat Spînu.
Ministrul susține că „pentru moment, nu există niciun temei pentru a ne îngrijora”.
„După cum vedeți, livrările de energie electrică sunt la nivelul care să asigure această securitate (…) Cu vicepreședinta Gazprom am convenit să inițiem discuții privind agenda noastră comună, și anume, pe implementarea pachetului energetic 3, a datoriilor existente între Moldovagaz și Gazprom și referitor la semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung. Pentru a avansa în această privință, chiar în această săptămână vom începe discuțiile cu o echipă de la Gazprom pentru a agrea un plan de lucru (…) Țin să menționez că prețul la formula actuală, la formula din luna octombrie, nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru R. Moldova și nu este în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterior între Moldovagaz și Gazprom. În context, am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi ale anului trecut sau ale anului în curs, iar în paralel să confirmăm discuția la subiectele de pe agenda comună”, a precizat Andrei Spînu.
Comentarii