ARBI: Mai mult de jumătate din sechestrele aplicate în perioada 2018 – 2021 se referă la furtul miliardului

Autor: , in Actualitate / Social / 21 octombrie, 2021, 09:45

Reprezentanții Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) au anunțat joi, 21 octombrie, că mai mult de jumătate din sechestrele aplicate în perioada 2018 – 2021 se referă la furtul miliardului, fiind vorba despre peste 4 miliarde de lei. Acestea sunt urmate de sechestrele din dosarele de spălare de bani. Datele se conțin înt-o evaluare internă a instituției.

„Din suma totală de 6.181.723.631 de lei a bunurilor infracționale, asupra cărora au fost aplicate sechestre, 4.006.501.321 de lei au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică „frauda bancară”. Alte bunuri, estimate la 2.175.222.310 lei, au fost sechestrate în cadrul unor cauze penale de corupție, spălare de bani, delapidări, contrabandă, trafic de ființe umane, etc”, arată datele prezentate de ARBI.

Într-o prezentare a valorii sechestrelor, aplicate pe categorii de infracțiuni, ARBI a menționat că, în capul listei, dosarele de spălare a banilor, în cadrul cărora au fost indisponibilizate bunuri, estimate la circa 1.7 miliarde de lei. Acestea sunt urmate de sechestrele în dosarele de corupție – în jur de 201 milioane de lei; escrocherii și delapidări – 139 de milioane de lei; contrabandă – peste 55 de milioane de lei, îmbogățire ilicită – 21 de milioane de lei, trafic de persoane – circa 18 milioane de lei și altele.

Referindu-se la tipul bunurilor sechestrate, ARBI anunță despre indisponibilizarea a 2.273 de terenuri agricole și pentru construcții, 3 aeronave, 748 de imobile și 351 mijloace de transport. De asemenea, sechestre au fost aplicate pe conturi bancare, numerar, pachete de acțiuni și capital social, dar și tehnică de calcul. O premieră absolută pentru Republica Moldova, este indisponibilizarea criptomonedei în valoare de 110.552 de lei, se mai arată în nota ARBI.

Tot conform informațiilor ARBI, investigațiile financiare paralele au fost desfășurate în cadrul a 195 cauze penale, bunurile sechestrate aparținând celor 493 de persoane care au avut statut de bănuit sau învinuit, în cadrul acestor dosare.

„Totodată, la această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție, sunt plasate echivalentul a 77 de milioane de lei, 20 de milioane dintre care au fost atribuite lui Vladimir Plahotniuc”, au precizat reprezentanții ARBI.

Procesul de recuperare a bunurilor sechestrate de către ARBI va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X