Foști angajați ai Direcției 5, învinuiți de înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” lui Verbițchi

Autor: , in Actualitate / Social / 22 octombrie, 2021, 13:39

Mai mulți foști angajați ai fostei Direcții nr. 5 sunt învinuiți de înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina, în privința unui lider de organizație teritorială a unui partid. Anunțul a fost făcut vineri, 22 octombrie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Am formulat și prezentat învinuirea în privința unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații al MAI, într-un episod de participare la orchestrarea înscenării infracțiunii de păstrare și transportare ilegală a munițiilor. Înaintarea învinuirii a fost precedată și de percheziții desfășurate cu susținerea ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate, care au consolidat probatoriul oamenilor legii”, au precizat reprezentanții PCCOCS.

Conform informațiilor PCCOCS, investigațiile au relevat faptul că în vara lui 2018, învinuiții au regizat plasarea într-un ascunziș al mașinii unui cetățean moldovean zeci de cartușe pentru pistolul-mitralieră „Kalașnicov”, înainte ca acesta să traverseze hotarul spre Ucraina.

„În rezultat, cetățeanul s-a ales cu dosar penal, iar aceasta a avut impact și asupra arealului politic național, așa cum victima infracțiunii deținea în acea perioadă președinția organizației teritoriale din Chișinău a unui partid politic. Procurorii PCCOCS au audiat și o altă persoană pe dosar, căreia i-au atribuit statutul de bănuit, dar care nu a fost reținută din motiv că a colaborat cu oamenii legii”, au menționat reprezentanții PCCOCS.

În context, PCCOCS invită persoanele care pot oferi informații să se prezinte în audiență la procurori, pentru ca să contribuie la avansarea investigațiilor acestui caz de rezonanță.

„Așa cum acest dosar, cât și cel de investigare a cazului Petic implică fapte similare și multe persoane care au participat în ambele cauze investigate, procurorii PCCOCS au hotărât să le conexeze într-un sigur dosar”, a subliniat PCCOCS.

Serviciul Informațional de Securitate (SIS) a specificat că a fost stabilită implicarea unor foști angajați MAI în fabricarea unui alt dosar penal fictiv pe numele unui activist politic prin realizarea în vara anului 2018 a unei operațiuni complexe legate de filarea victimei și înscenarea transportării ilegale în Ucraina a 60 de cartușe pentru pistolul-mitralieră de marca „Kalașnicov” cu automobilul personal al acestuia.

În cazul în care vinovăția persoanelor implicate va fi dovedită, acestea riscă închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Amintim că, în luna ianuarie 2020, membrul Platformei DA, Ruslan Verbițchi, a fost achitat de instanța de judecată din Ucraina, după aproape un an și jumătate de când activistul a fost reținut la vama moldo-ucraineană, fiind învinuit de tentativă de a transporta muniții.

„Ruslan Verbițchi a fost declarat nevinovat și achitat într-un caz, evident fabricat, de Vlad Plahotniuc și complicii săi din ambele țări. Adevărul a învins”, a declarat liderul de atunci a Platformei DA, Andrei Năstase, într-un LIVE din sala de judecată.

În august 2018, Ruslan Verbițchi a fost reținut la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe. Acesta intenționa să meargă în Ucraina, însă grănicerii ucraineni au depistat în mașina acestuia muniții pentru pistol-mitralieră „Kalașnikov”. Activistul menționa că totul a fost înscenat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X