Grigoriu anunță „o victorie de etapă”, după refuzul examinării sesizărilor depuse la CSP (DOC)

Autor: , in Justiție / Politic / 22 octombrie, 2021, 12:22

Ex-deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, a anunțat astăzi „o victorie de etapă”, după ce în luna iunie a acestui an, a depus o plângere la sediul Ciocana a Judecătoriei Chișinău privind refuzul examinării sesizărilor depuse anterior la organul ierarhic superior, Consiliul Superior al Procurorilor de către președinta CSP, Angela Motuzoc.

„Privind sesizarea în speță pe care s-a pronunțat instanța de judecată, menționăm faptul că sesizarea depusă ține de competența CSP și aceasta urma a fi examinată în cadrul unei ședințe deliberative a acestuia. De asemenea, solicităm desemnarea unui procuror de caz care să examineze faptul apariției în calitate de beneficiar efectiv al agenților economici Verlok Development Inc și Jet Business Limited a soției procurorului general (actual suspendat), Țvetana Curdova, cât și suspendarea din funcție a procurorului general pe durata examinării prezentei sesizări (de mascați nu era vorba). Menționez că și până astăzi, pe site-ul Ministerului Justiției al Ucrainei, nu sunt operate modificări în acest sens, beneficiarul efectiv al acelor două companii rămânând și în continuare soția procurorului general suspendat. Reamintesc că fondator al acestor doi agenți economici este Veaceslav Platon, iar activele pe care le dețin entitățile juridice ucrainești menționate într-o bancă comercială moldovenească prin care s-a derulat schema Laundromat, sunt de peste 5,5 mln dolari”, a declarat Grigoriu.

Fosta deputată susține că pe acest capăt de acuzare, corupție pasivă în proporții deosebit de mari, urmează ca procurorul de caz să stabilească toate circumstanțele existenței sau inexistenței infracțiunii.

„Pentru stabilirea acestui fapt, procurorul de caz urmează să înainteze o comisie rogatorie către instituțiile abilitate din Ucraina.
În următoarea etapă, după decizia instanței de judecată la plângerea depusă de mine, urmează ca CNA să se expună cu o hotărâre privind sesizările depuse de mine la instituție care descriu încălcarea procedurilor, contrar legislației, cât și asumarea unor decizii unipersonale, de către președinta CSP, Angela Motuzoc în baza articolului 313 din Codul de Procedură Penală. Cred că, în scurt timp voi primi acest răspuns de la CNA, cât și ce măsuri va aplica instituția privind acțiunile/inacțiunile președintei CSP privind modalitatea de examinare a solicitărilor depuse anterior”, a explicat Inga Grigoriu.

De asemenea, Grigoriu a amia spus că instanța de judecată îi menține dreptul de a se adresa din nou la CSP cu aceeași sesizare, anexând decizia finală a judecătorului și de a obliga organul ierarhic superior de a-i examina motivele invocate supra privind suspiciunile de corupție pasivă în proporții deosebit de mari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X