Ședința Parlamentului. Urmează să fie aprobată instituirea stării de urgență în sectorul energetic (LIVE)

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 22 octombrie, 2021, 13:01

Deputații s-au întrunit în ședință extraordinară, vineri, 22 octombrie, începând cu ora 13:00.

Urmează a fi supus votării în plenul Legislativului proiectul privind declararea stării de urgență în domeniul energetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe parcursul următoarelor 30 de zile.

La ședință sunt prezenți 79 din cei 101 deputați. Astfel, ședința este deliberativă.

Pe ordinea de zi este inclus un singur subiect: Proiectul Hotărârii privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 30 de zile.

Cu 54 de voturi „pentru” a fost aprobată ordinea de zi.

„De două luni suntem în negocieri cu Gazprom și acestea nu sunt simple. Prețul la gaze naturale a crescut vertiginos (..) În prezent nu avem o înțelegere definitivată și nici certitudinea că va fi atinsă. Pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 milioane de m3 de gaze, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67 % (…) Presiune în rețele a ajuns la limita critică de funcționare a sistemului de gaze (…) Vreau să le spun cetățenilor că Republica Moldova va avea gaz (…) Astăzi nu există riscul de deconectare, dar trebuie ca să avem alternative. (…) Procurarea surselor alternative este accesarea pieței unde este gaz din Rusia și din alte țări. Suntem în negocieri cu Gazprom, dar nu vrem să ne trezim că nu avem suficient gaz. Dacă ne uităm la prețul plătit de Moldova la gaz tot timpul a fost un preț de piață. (…) Dacă vom avea posibilitatea și vom reuși să încheiem un contract pe termen lung atunci e foarte bine, dar acesta va fi mai mare decât până acum”, a declarat Natalia Gavrilița la tribuna Parlamentului.

La acest subiect: Guvernul propune Parlamentului declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 30 de zile

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X