ULTIMA ORĂ! Parlamentul a instituit stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 30 de zile

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 22 octombrie, 2021, 15:38

Deputații s-au întrunit în ședință la ora 13:00 pentru a decreta stare de urgență în țară în domeniul energetic. Decizia însă a fost luată abia după ora 15:00 , în urma multiplelor replici și discuții.

Parlamentul a instituit stare de urgență în domeniul energetic pentru un termen de 30 de zile pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

„De două luni suntem în negocieri cu Gazprom și acestea nu sunt simple. Prețul la gaze naturale a crescut vertiginos (..) În prezent nu avem o înțelegere definitivată și nici certitudinea că va fi atinsă. Pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 milioane de m3 de gaze, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67 % (…) Presiune în rețele a ajuns la limita critică de funcționare a sistemului de gaze (…) Vreau să le spun cetățenilor că Republica Moldova va avea gaz (…) Astăzi nu există riscul de deconectare, dar trebuie ca să avem alternative. (…) Procurarea surselor alternative este accesarea pieței unde este gaz din Rusia și din alte țări. Suntem în negocieri cu Gazprom, dar nu vrem să ne trezim că nu avem suficient gaz. Dacă ne uităm la prețul plătit de Moldova la gaz tot timpul a fost un preț de piață. (…) Dacă vom avea posibilitatea și vom reuși să încheiem un contract pe termen lung atunci e foarte bine, dar acesta va fi mai mare decât până acum”, a declarat Natalia Gavrilița la tribuna Parlamentului, înainte de votul deputaților.

Potrivit documentului, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții privind instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid; alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale; adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative; dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice; adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării; coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale etc.

La ședința Guvernului care a avut loc astăzi, începând cu ora 10:30, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a precizat că în proiectul de hotărâre privind starea de urgență sunt indicate exact care sunt împuternicirile pe care le va avea Comisia Situații Excepționale (CSE) pe durata stării de urgență:

„Împuternicirile vizează această remediere a acestei probleme, adică luarea unor măsuri urgente ca să nu existe probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. Nu trebuie de înțeles cumva că această stare de urgență ar însemna alte chestiuni care ar afecta. E vorba exclusiv de măsuri, decizii care țin aprovizionarea țării cu gaze naturale”, a explicat Litvinenco.

Amintim că, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat vineri, 22 octombrie, că a avut loc o nouă rundă de negocieri pe chestiunea aprovizionării cu gaze naturale, iar situația s-a mișcat din loc, dar încă nu există o înțelegere nouă definitivată și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final.

„Pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mil. m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67 %. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemului de gaze naturale. Dat fiind că MoldovaGaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze, suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent, pe planul de alternativă. Vreau să atenționez lumea din start că în pofida utilizării unor proceduri excepționale de către guvernare, acestea sunt doar o soluție tehnică ce va permite să achiziționăm volumul necesar de gaze până la sfârșitul zilei de azi din surse alternative. O să explic pe pași ce vom face azi ca să fie clar pentru toată lumea și să nu generăm emoții sau speculații pe loc gol”, a declarat șefa Executivului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X