PCCOCS a inițiat un proces penal privind numirea lui Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 25 octombrie, 2021, 13:53

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat luni, 25 octombrie, că a inițiar un procesul penal pe faptul numirii lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), în aprilie 2021, care intrase în exercițiul funcției.

Pocurorii PCCOCS investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la Curtea Constituțională, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat.

Înregistrarea procesului penal de către procurorii PCCOCS a fost precedată de sesizarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc depusă în aprilie 2021, a cărei primire și înregistrare a fost respinsă prin ordonanța PG, emisă la două zile de la depunerea adresării.

„Având în vedere evenimentele extrem de grave care s-au produs ieri, împreună cu colegii mei, am sesizat Procuratura Generală și am solicitat pornirea urmăririi penale în baza art. 339 alin. (1) Cod penal ”Uzurparea puterii în stat” de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon, dar și pe faptul săvârșirii de către cetățeanul Lupașcu Boris a infracțiunii prevăzute de art. art. 351 alin. (1) Cod penal ”Uzurparea de calități oficiale”, și anume a celei de judecător la Curtea Constituțională. Sper ca de data aceasta, Procuratura Generală, care conform prevederilor legale este obligată să „contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiţiei, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii” va examina în conformitate cu legea sesizarea și va stabili toate circumstanțele și cronologia derulării evenimentelor”, a argumentat Litvinenco.

Detalii: Denunţul penal în care e vizat Dodon şi Lupaşcu. Doi deputați PAS au sesizat Procuratura Generală pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat (DOC)

Președinta Maia Sandu și membrii Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat să se prezinte la Parlament în data de 23 aprilie pentru a asigura ceremonia de depunere a jurământului de către Boris Lupașcu, votat de către coaliția PSRM-ȘOR în funcția de judecător al Curții Constituționale, în locul Domnicăi Manole. Astfel, Lupașcu a depus jurământul în absența acestora și în aplauzele deputaților PSRM și ȘOR.

Însă, la patru zile distanță, Boris Lupașcu, votat de către coaliția PSRM-ȘOR în funcția de judecător al Curții Constituționale printr-o procedură pe care majoritatea experților o consideră ilegală, a anunțat că renunță la mandat.

Vezi și: Litvinenco, după ce Lupașcu a renunțat la mandatul de judecător CC: Nu-l scutește de răspundere penală

De asemenea, magistrații Curții Constituționale au declarat marți, 27 aprilie, neconstituționale Hotărârile aprobate de deputații PSRM – ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanța, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora.

În data de 4 august, Curtea de Apel Chișinău a dispus ca acuzațiile de uzurpare de către ex-procurorul Lupașcu Boris a calității de judecător al Curții Constituționale, în complicitate cu alte persoane, să fie reanalizate de către Procuratura Generală.

În acest context, Litvinenco a subliniat că procurorii sunt astfel „obligați să investigheze faptele și nu să le arunce la coșul de gunoi așa cum au făcut-o anterior”.

„Asemenea „refuzuri” comode de a investiga situații periculoase cu care se confruntă statul nu pot fi tolerate și reprezintă precedente grave care slăbesc și mai mult sistemul de drept.

Se pare că întâlnirea „la ceai” a lui Lupașcu și adjunctul Procurorului General Ruslan Popov nu a ținut în instanță și nu are substanță decât pentru o „reacție a procuraturii”…”, a comentat Litvinenco.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X