Presa din România: Filaje ca-n filme și jaf de 2 milioane de euro. Traficanții sunt cetățeni moldoveni și afaceriști din Iași

Autor: , in Actualitate / Externe / 26 octombrie, 2021, 11:57

Filaje și interceptări telefonice într-unul dintre cele mai complexe dosare de contrabandă în care sunt implicați vameși și polițiști de frontieră din Iași. TIR-uri ticsite cu țigări de contrabandă au reușit să treacă prin vamă și punctul de trecere al frontierei Sculeni numai cu complicitatea polițiștilor și a vameșilor. Nu mai puțin de 11 de transporturi cu țigări de contrabandă care au tranzitat Vama Sculeni au fost filate de polițiștii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism. O bună parte din dosarul în care se estimează că prejudiciul adus bugetului statului român este de cel puțin 1,8 milioane euro a fost declinat recent de DIICOT către DNA Iași, scrie dezvăluirea.ro.

„În după-amiaza zilei de 24.04.2021, în interiorul unei hale din com. Afumați, jud. Ilfov, a fost adus un TIR încărcat cu 1.310 baxuri(655.000 de pachete) cu țigări de contrabandă din Republica Moldova în valoare de peste 1.800.000 de euro. Ansamblul auto era format din capul tractor roșu(IF-12-UCW) și semiremorca SCHWARZMULLER cu prelata inscripționată LOVASPED (cu număr fals de înmatriculare IF-18-ASV), iar cutiile cu țigări erau ascunse în spatele câtorva rânduri de saci cu tărâță de grâu’’, acesta este începutul în actele de cercetare întocmit de procurorii DIICOT într-un dosar în care sunt anchetați mai mulți polițiști de frontieră precum și lucrători de la vămile Albița și Iași, potrivit dezvăluirea.ro.

Toate țigările de contrabandă găsite în depozitul de la Afumați au intrat în România, în luna aprilie 2021, pe la Vama Sculeni.

Traficanții sunt cetățeni moldoveni și afaceriști din Iași și din alte județe ale României, o parte dintre aceștia fiind deja arestați preventiv în acest dosar. Cercetările în acest dosar au fost demarate de DIICOT Buzău, care la sfârșitul lunii octombrie a dispus trimiterea în judecată (vezi aici) a traficanților Goncear Ghenadie, Iuri Platon, Igor Scalovschi, Nicu Gherman, Constantin Mocan si Alexandru Ceban precum și a firmei implicate SC ASV Premier Transport SRL din Iasi pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, fals etc.

Polițiștii și vameșii vor fi cercetați de DNA Iași.

Ancheta a fost efectuată într-o manieră profesionistă, persoanele și vehiculele implicate fiind filate în permanență de polițiști și lucrători ai serviciilor secrete.

Au fost realizate și interceptari telefonice precum și ale discuțiilor dintre contrabandiști, vameși și polițiști.

Procurorii DIICOT au constatat ca nu au competență să-i cerceteze pe polițiștii și vameșii care au permis ca din Republica Moldova să între pe teritoriul României o cantitate atât de mare de țigări de contrabandă astfel incat, au decis ca o parte din dosar să fie declinat către DNA Iași.

„Față de lucrătorii de poliție de frontieră și față de lucrătorii vamali de la vămile Sculeni și Iași, decide declinarea cauzei în favoarea DNA Serviciul Teritorial Iași, pentru efectuarea de cercetări, potrivit competenței, sub aspectul comiterii unor fapte de corupție în legătură cu cele 11 transporturi investigate’’, se arată într-o ordonanță emisă de procurorii DIICOT Buzău la sfarsitul lunii octombrie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X