Presa rusă: Mai mulți deputați socialiști au avut o întrevedere cu Kozak, dar nu l-au convins să facă concesii privind aprovizionarea cu gaze

Autor: , in Actualitate / Politic / 26 octombrie, 2021, 10:31

„Delegația Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a eșuat la o întrevedere cu adjunctul șefului administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, să convingă Moscova să facă concesii privind furnizarea de gaze rusești în R. Moldova, neavând argumente convingătoare”. Declarația a fost făcută pentru RIA Novosti de o sursă care a participat la întâlnire.

„Kozak, la cererea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a primit o delegație reprezentativă a socialiștilor moldoveni. Scopul a fost să ceară concesii și compromisuri suplimentare cu privire la furnizarea de gaze rusești în Republica Moldova. Din lipsa de experiență și „tinerețea” noului Guvern al Republicii Moldova, socialiștii au cerut Moscovei să prevină întreruperea livrărilor de gaze pentru a evita colapsul energetic și catastrofa umanitară ulterioară în Republica Moldova”, a declarat sursa citată de Ria Novosti.

„Socialiștii moldoveni nu au putut prezenta niciun argument convingător în favoarea mecanismelor non-piață de stabilire a prețurilor la resursele rusești pentru aprovizionarea R. Moldova”, a mai spus sursa.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat că săptămâna aceasta merge la Sankt Petersburg, unde urmează să aibă discuții cu președintele Consiliului de Administrare al companiei ”Gazprom”, Aleksei Miller.

„Miercuri, 27 octombrie, la Sankt Petersburg voi avea noi discuții cu Miller (…) Noi credem că există posibilitatea ca să fim într-o situație mai bună (…) Cum și apăruse deja zvonuri, da, este adevărat, un subiect al discuțiilor este și datoria acumulată începând cu anul 1994 între MoldovaGaz și Gazprom. Această datorie începe încă din 1994. Suntem gata să continuăm discuțiile despre datorie, dar poziția rămâne neschimbată. Avem nevoie să fie efectuat un audit independent care să confirme această datorie, înainte de a semna orice fel de angajamente. Al doilea subiect ține de prețul pentru gaze pentru anul viitor. Noi ne dorim un preț corect”, a adăugat Spînu.

Amintim că, sâmbătă, 23 octombrie, în urma vizitei la Moscova, Spînu a anunțat că prețul cerut de conducerea rusă este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz și include condiții financiare și nefinanciare.

Vicepremierul susține că partea moldovenească vrea o nouă rundă de negocieri cu Gazprom pe tema livrării de gaze naturale, în condițiile stării de urgență instituite vineri, 22 octombrie, de Parlamentul de la Chișinău. El a mai subliniat însă că, în același timp, autoritățile vor căuta furnizori alternativi, pentru a asigura că țara are gaz și că diversificăm sursele de aprovizionare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X