Proiect de lege promovat în Parlament: Noțiunea de bullying ar urma să fie recunoscută drept formă de violență (VIDEO)

Autor: , in Politic / Social / 26 octombrie, 2021, 16:57

Noțiunea de bullying va fi reglementată și recunoscută drept formă de violență în legislația națională. Totodată, vor fi introduse două principii noi fundamentale ale educației – nediscriminarea și nonviolența. Deputații PAS Angela Munteanu-Pojoga și Eugeniu Sinchevici au prezentat, în acest sens, un proiect de modificare a Codului Educației.

Potrivit legislatorilor, ultimul raport prezentat de UNICEF arată că în Republica Moldova 86,8% din totalul elevilor claselor a VI-a – XII-a sunt afectați de bullying.

Scopul proiectului de lege, potrivit autorilor:

– Declararea toleranței zero față de violența școlară, inclusiv, bullying și dezvoltarea Politicii de Protecție a Copilului și a unor practici instituționale de prevenire și combatere a abuzului.
– Reglementarea comunicării dintre elevi. Politica de Protecție trebuie să cuprindă atât regulile de comunicare între cadrele didactice și elevi, cât și reguli de comunicare elev-elev.
– Informarea elevilor, a cadrelor didactice, a personalului auxiliar și a părinților despre particularitățile acestui fenomen și conștientizarea consecințelor.
– Abilitarea actorilor din instituția de învățământ de a conlucra, pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen.
– Stabilirea unor reguli clare de intervenție, înțelegerea particularităților intervenției în instituția de învățământ, informarea despre serviciile externe sau crearea lor, în cazurile necesare.
– Abilitarea părinților de a dezvolta reziliența emoțională la copii.
– Sincronizarea legislației naționale la cea internațională.

„Scopul proiectului este de a crește nivelul de conștientizare asupra acestui fenomen. Consecințele pe termen scurt al fenomenului de bullying sunt: scăderea motivației pentru a studia, absenteismul școlar, abandonul școlar, apariția situațiilor de depresie, plecarea din instituția de învățământ. Consecințele pe termen lung: preluarea comportamentelor agresive, formarea comportamentelor deviante, apariția unor probleme de sănătate mintală, în cazuri speciale, pot apărea tentative de suicid. Este datoria noastră, ca adulți responsabili, să-i apărăm, să-i protejăm pe copiii noștri prin educație, prin exemple pozitive”, a declarat deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga.

Potrivit parlamentarilor, Ministerul Educației urmează sa elaboreze normele metodologice pentru aplicarea Legii și să vină cu propuneri de practici instituționale de prevenire și combatere a abuzului.

Eugeniu Sinchevici a menționat că violența fizică în școală a fost raportată, practic, de fiecare al treilea elev participant la cercetarea UNICEF.

„Aceasta este o proporție imensă și semnalează o problemă gravă. Potrivit studiului, fiecare al 5-lea elev a semnalat că, în școala în care își face studiile, „nu se iau măsuri cu elevii bătăuși”. Situațiile date sunt mai frecvente în instituțiile de învățământ din mediul rural, unde astfel de cazuri au fost raportate de fiecare al 4-lea elev. Acest fenomen este unul foarte complex, și atât profesorii cât și administrațiile școlilor nu știu cum ar trebui să procedeze în asemenea cazuri. Acest proiect de lege este doar un prim pas în redresarea acestei probleme. Ceea ce facem noi astăzi este recunoașterea problemei. În viitorul apropiat vom veni și cu alte propuneri în ajutorul sănătății mintale a tinerilor”, a spus deputatul PAS.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X