Care este costul muncii la negru și salariilor în plic? Ce arată un raport al Serviciului Fiscal de Stat

Autor: , in Economic / 27 octombrie, 2021, 17:50

În primele nouă luni ale anului 2021 au fost calculate suplimentar la buget încasări aferente plăților salariale și penalităților în sumă totală de 20,9 mil. de lei, dintre care au fost achitate 4,9 mil. de lei. Plățile au venit ca urmare a prevenirii și contracarării fenomenului muncii „la negru” și a practicii de achitare a salariilor „în plic”, anunță Serviciul Fiscal de Stat.

Conform datelor unui raport al SFS, în perioada ianuarie-septembrie 2021 au fost adoptate 285 de decizii privind încălcarea legislației ce vizează corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora.

Astfel, pentru încălcarea prevederilor legislației în vigoare aferente raporturilor de muncă au fost calculate suplimentar pentru plata la buget:
  • 2, 8 mil. de ei – impozit pe venit reținut din plățile salariale (cu 1,7 mil. lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent)
  • 6,3 mil. de lei – contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii (în creștere cu 3,2 mil. lei)
  • 2, 2 mil. de lei – prime de asigurare obligatorie de asistență medicală (sporind cu 1,2 mil. lei)
  • 9,5 mil. de lei – penalități şi amenzi aplicate.

Datele din Raport mai arată că veniturile în BPN administrate de SFS din impozitul pe venit din salariu au înregistrat o creștere cu 23,13% comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar la BASS și FAOAM încasările au sporit cu câte 15,8 %.

În scopul descurajării fenomenului utilizării muncii nedeclarate, trimestrial, în baza criteriilor de risc, sunt selectați și monitorizați contribuabilii înregistrați în calitate de plătitori TVA care declară salarii mai mici decât salariul minim garantat și care raportează livrări considerabile fără declararea salariaților. În acest context, pentru primele nouă luni ale anului 2021 au fost efectuate 220 de vizite fiscale la asemenea agenți economici, iar în adresa a 1050 de contribuabili care au declarat salarii mai joase decât salariul minim garantat au fost expediate scrisori de sensibilizare.

În același timp, pentru promovarea politicilor de educație juridică şi civică a salariaților, informarea şi consultarea celor interesați în aplicarea corectă şi eficientă a legislației în domeniul relațiilor de muncă, SFS a efectuat în această perioadă vizite fiscale la 5050 agenți economici, a organizat 18 seminare privind aplicarea legislației, precum și un seminar de instruire a funcționarilor fiscali.

Potrivit informațiilor din raport, în procesul de planificare și efectuare a controalelor fiscale pentru nouă luni ale anului 2021 au fost examinate riscurile aferente comportamentului fiscal și nivelul de conformare voluntară a contribuabililor, inclusiv celor aferente corectitudinii declarării plăților salariale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X