Financial Times dezvăluie că „Moscova a cerut Chișinăului să renunțe la Acordul de Liber Schimb cu UE și la implementarea pachetului 3 energetic”

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 27 octombrie, 2021, 11:18

Prestigioasa publicație britanică Financial Times publică un articol dedicat crizei gazelor din Republica Moldova în care dezvăluie că Rusia prin Gazprom a cerut Republicii Moldova să renunțe la Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și implementarea pachetului energetic 3 în schimbul unui contract avantajos de durată de livrare a gazelor, citează Replica Media.

Cei de la Financial Times citează 2 surse independente care au participat la negocierile de săptămâna trecută. Potrivit acestora, Rusia își dorește o slăbire a influenței europene în Republica Moldova, în schimb fiind gata la concesii mai mari privind livrarea gazelor. Asta după ce „în iulie președinta Maia Sandu și partidul pro-vest susținut de ea au câștigat detașat alegerile parlamentare”, notează publicația.

„Liberalizarea pieței gazelor va afecta Gazprom și Moldovagaz, subsidiara sa din Moldova care deține și operează rețeaua de gaze din Moldova. Moscova și-ar dori ca Moldova să abandoneze Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE, iar în schimb să adere la Uniunea Euroasiatică. Moscova vede Moldova în sfera sa de influență și se consideră protectoarea populației vorbitoare de limbă rusă din regiunea transnistreană, acolo unde menține un contingent militar redus”, se mai arată în articol.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X