Nemerenco, despre copilul din R. Moldova care ar fi fost confirmat cu mutație a tulpinii Delta: Nu avem o confirmare oficială

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 27 octombrie, 2021, 13:24

Autoritățile din Republica Moldova nu au fost înștiințate oficial despre cazul de infectare cu subvarianta Delta Plus a coronavirusului, o variantă care circula deja în mai multe țări din Europa, care ar fi fost depistată la un copil în vârstă de 11 ani, originar din Republica Moldova, în timp ce se afla pe aeroportul din Israel. Precizarea a fost făcută de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, 27 octombrie.

Acest caz nu ne-a fost confirmat oficial de către Ministerul Sănătății din Israel. Astfel, noi nu cunoaștem identitatea persoanei, nu putem preleva nicio probă și nici nu putem discuta cu familia copilului. Dacă autoritățile din Israel ne vor informa, atunci vom purcede la acțiunile care corespund Protocolului epidemiologic”, a declarat Nemerenco.

Fiind întrebată dacă sunt prelevate probe și transmise laboratoarelor din Germania pentru a ști care tulpină de COVID-19 predomină în Republica Moldova, ministra Sănătății a răspuns:

În prezent, Agenția Națională pentru Sănătate Publică este asigurată cu tot echipamentul pentru a realiza secvențiere la noi în țară. Echipamentul a fost procurat în această perioadă. Sunt veniți experții pentru a instrui colaboratorii noștri. Astfel, sperăm că în primele săptămâni ale lunii noiembrie vom putea realiza aceste secvențieri fără ca să le trimitem peste hotare”.

Precizăm că, în data de 20 septembrie, Israelul a anunțat că a detectat primul caz de infectare cu subvarianta Delta Plus a coronavirusului. A fost menționat că rezultatul a indicat o noua mutație a tulpinii Delta, AY4.2. Ulterior, băiatul a fost plasat în carantină.

Detalii la acest caz: Mutație a tulpinii Delta, depistată la un copil din Republica Moldova pe aeroportul din Israel

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X