Reacția Kremlinului privind informația că „oferă gaz mai ieftin R. Moldova dacă renunță la apropierea de UE”

Autor: , in Actualitate / Politic / 27 octombrie, 2021, 15:46

„Nu există condiții politice în negocierile dintre Federația Rusă și Republica Moldova privind aprovizionarea cu gaze și nu pot exista, acestea sunt chestiuni exclusiv comerciale”- declarația a fost făcută de secretarul de presă al Kremlinului, Dmitrii Peskov, după ce  Financial Times a publicat un articol dedicat crizei gazelor din țara noastră în care dezvăluie că Rusia prin Gazprom a cerut Republicii Moldova să renunțe la Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și implementarea pachetului energetic 3 în schimbul unui contract avantajos de durată de livrare a gazelor.

Kremlinul neagă că Gazprom a propus Republicii Moldova să renunțe la acordul său comercial cu Uniunea Europeană și la reformele agreate cu Bruxelles-ul în schimbul ieftinirii prețului la gaz.

„Nu, nu sunt probleme politice și nu pot exista. Acestea sunt negocieri exclusiv comerciale. Este nevoie de gaz, este o ofertă comercială, este o reducere propusă, este și problema datoriei acumulate. Toate acestea au un caracter aplicat absolut comercial. Aici nu este politizare și nici nu poate fi poate”, a declarat Peskov.

Conform Financial Times, în negocierile de luna trecută, Gazprom a transmis oficialilor de la Chișinău că este dispus să reducă prețul dacă țara își va modifica acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Gazprom a cerut, de asemenea, ca Republica Moldova să amâne implementarea măsurilor de liberalizare a pieței pe care le-a convenit cu UE.

La acest subiect: Financial Times dezvăluie că „Moscova a cerut Chișinăului să renunțe la Acordul de Liber Schimb cu UE și la implementarea pachetului 3 energetic”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X