De ce statul cumpără cantități mici de gaze prin Energocom? Sandu: Gazprom nu livrează cantitatea promisă

Autor: , in Actualitate / Politic / 28 octombrie, 2021, 18:43

Statul cumpără cantități mici de gaze naturale din surse alternative prin intermediul licitațiilor publicate de Energocom pentru că Gazprom nu livrează cantitățile necesare de gaze pe parcursul lui octombrie, lună pentru care a fost prelungit contractul cu concernul rus. Afirmația îi aparține președintei Maia Sandu, care spune că negocierile cu Gazprom continuă.

Totodată, șefa statului spune că a avut mai multe discuții telefonice cu Dmitri Kozak, reprezentantul Rusiei pentru relațiile cu Republica Moldova și șeful-adjunct al Administrației prezidențiale de la Moscova.

„În luna octombrie Republica Moldova plătește prețul de piață pettru că Gazprom nu livrează suficient. În aceste condiții Guvernul este forțat să cumpere de pe piață. Dacă Gazpromul ar fi livrat volumele, nu s-ar fi mers pe aceste achiziții. Gazprom livrează doar două treimi din volumul necesar. Dacă s-ar furniza tot volumul, nu s-ar cumpăra din altă parte”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată pe tema crizei aprovizionării cu gaze naturale.

Șefa statului a îndemnat cetățenii să fie uniți în contextul acestei crize și să nu se lase dezbinați de informații false. Ea a amintit despre contextul internațional de scumpire a gazelor naturale.

Amintim că contractul de livrare a gazelor naturale de către Gazprom în Republica Moldova a expirat în septembrie. Pentru că nu s-a reușit încheierea unui nou contract de livrare a gazelor pe termen lung, Gazprom și Republica Moldova au încheiat un contract pentru luna octombrie, fiind stabilit prețul de 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz. Anterior, prețul nu depășea 300 de dolari.

Citește și: Anunțul Gazprom după întrevederea Miller-Spînu

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X