Maia Sandu, interviu pentru presa rusă: „Criza gazelor a luat sfârșit”. Ce spune despre prețuri și problemele în timpul negocierilor

Autor: , in Actualitate / Politic / 1 noiembrie, 2021, 15:04

Președinta Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Kommersant.ru că, odată cu semnarea noului contract între Moldovagaz și Gazprom, criza gazelor a luat sfârșit, dar Guvernul trebuie să decidă mai departe dacă este necesară, și pentru ce perioadă, extinderea stării de urgență în domeniul energetic. Șefa statului s-a arătat mulțumită de felul în care au decurs negocierile cu partea rusă.

Maia Sandu a spus că Republica Moldova va avea gaze și după 1 noiembrie, în condiții pe care țara noastră le va putea îndeplini. Ea susține că „problema” cea mai mare la negocierile cu Gazprom a fost prețul gazelor, dar și datoriile.

„Cea mai mare problemă, desigur, este prețul, pentru că din partea noastră am vrut să obținem un preț pe care să îl putem plăti noi, pe care să îl plătească oamenii noștri, afacerile noastre. Competitivitatea întreprinderilor noastre depinde de prețul gazului, iar cea mai serioasă problemă a fost problema prețului. A mai fost și al doilea – acestea sunt datorii. În ceea ce privește datoriile, s-a decis că va avea loc un audit și după acesta va continua discuția despre restructurarea datoriilor Moldovagaz către Gazprom (…) Tarifele vor crește, dar această creștere nu va fi atât de mare, cum ar fi fost la prețurile de azi”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a subliniat că Republica Moldova nu a prelungit contractul vechi, ci a semnat un contract nou cu Gazprom, iar pe lângă contractul propriu-zis de livrare a gazelor naturale, părțile au convenit asupra semnării unui protocol care presupune auditarea „datoriei istorice.”

Întrebată despre discrepanța prețului la gaze anunțat de ministrul Andrei Spînu (n.r: 450 de dolari pentru o mie de metri cubi) și cel anunțat de presa din Rusia ( n.r: 500-600 de dolari), ea a răspuns: „Persoana care a semnat contractul cunoaște mai bine care este prețul”.

Maia Sandu a negat dezvăluirile potrivit cărora Gazprom ar fi cerut Chișinăului să-și modifice Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană și să se alăture la Uniunea economică eurasiatică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X