Anticorupție: Afacerea necunoscută de la Orhei a procurorului Ruslan Popov (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Social / 2 noiembrie, 2021, 15:13

Familia procurorului general-adjunct, Ruslan Popov, cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită, ar controla, pe lângă livada şi frigiderul din Mileştii Mici, o treime dintr-o afacere în agricultură în satul Brăviceni, raionul Orhei. Această afacere, pe care au identificat-o reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, nu este trecută în acte pe numele procurorului, nu a fost și nu este declarată.

Anticorupție.md scrie că este vorba de o livadă de măr superintensivă, amenajată după cele mai moderne standarde. Cota din afacere a fost înregistrată iniţial pe numele lui Alexandru Popov, fiul mai mare al procurorului, care la acel moment era student şi avea 19 ani. Cu puţin timp înainte ca Ruslan Popov să fie reţinut, în dosarul pentru îmbogățire ilicită, cota parte din afacerea de la Brăviceni a fost înregistrată pe numele unui locuitor din Mileştii Mici, stabilit cu traiul în SUA, cu care procurorul este de mai mulţi ani în relaţii de prietenie.

Livada de milioane

Livada de măr este amplasată în extravilanul satului Brăviceni din raionul Orhei şi se extinde pe o suprafaţă de cca 20 de hectare. Pomii de măr sunt sădiţi la distanţa de cca 80 de cm unul de la altul.

Pe spalierele înalte, legate cu sârme din inox, care nu sunt afectate de corozie, a fost pregătit suportul pentru amplasarea plaselor antigrindină. Livada este dotată cu sistem de irigare prin picurare.

Costurile pentru crearea unei livezi superintensive de măr este de 30.000 de euro pentru un hectar. La plantațiile de măr superintensive producția obținută este cuprinsă între 30-60 tone/ha, dar investiția anuală în întreținerea plantației este de 5.000-6.000 de euro/ha. La un calcul simplu, dacă prețul cu care se comercializează aceste fructe este de 0,5 euro/kg, un producător poate obține între 15.000 de euro și 30.000 de euro pe hectar.

Pentru irigare, în mijlocului câmpului, la vre-o 2 km de la livadă, a fost construit, după o tehnologie modernă, în rezervor de apă, cu suprafaţa de cca o mie de metri pătraţi. Apa este pompată prin conducte din iazul de la marginea satului Brăviceni, aflat la câţiva kilometri, iar conductele trec pe sub traseul Chişinau-Bălţi.

Continuarea articolului poate fi găsită pe Anticorupție.md.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X