Imagine din satelit cu echipamente militare rusești în apropiere de Belarus și Ucraina. Reacția Kremlinului: „Fals de slabă calitate”

Autor: , in Externe / 2 noiembrie, 2021, 15:55

Kremlinul a respins marţi, 2 noiembrie, ca pe un „fals de slabă calitate” relatări ale mass media americane despre o comasare de forţe ruseşti în apropiere de frontiera cu Ucraina, dar a subliniat că este treaba Moscovei unde îşi deplasează trupele pe teritoriul rus.

Publicaţia americană Politico a relatat luni că fotografii făcute de sateliţi comerciali confirmă informaţii recente, potrivit cărora Rusia ar masa din nou trupe şi echipamente militare în apropiere de frontiera cu Ucraina, după o acumulare majoră de trupe şi tehnică militară în primăvară.

Înregistrările la care se referă Politico arată echipamente militare în apropierea oraşului Ielnia din regiunea Smolensk, din care o parte se crede că face parte din cadrul Armatei 1 de tancuri de garda a forţelor militare ruseşti.

„Calitatea acestor materiale nici nu merită să le fie acordată vreo atenţie sau comentarii. Acolo se spune despre Ucraina, dar este arătată de fapt graniţa cu Belarus”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la faptul că regiunea Smolensk se mărgineşte cu Belarus, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse TASS, preluată de Reuters și Digi24.

El a adăugat că Rusia nu a ameninţat şi nu ameninţă pe nimeni şi nu reprezintă vreo ameninţare pentru cineva.

„Însă Rusia – pe fondul unor tendinţe expansioniste destul de agresive, în special din partea NATO şi a unui număr de alte ţări – a luat întotdeauna şi va continua să ia măsuri pentru a-şi asigura propria securitate”, a mai declarat Peskov.

SUA: „Supraveghem regiunea îndeaproape”

Washingtonul „supraveghează îndeaproape” situaţia de la frontiera ruso-ucraineană, unde recente mişcări de trupe ruseşti au fost raportate de media americane, a declarat luni seara purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de France Presse.

Potrivit publicaţiei Washington Post, responsabili americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de aceste mişcări de trupe documentate în înregistrări video care circulă în reţele de social media, care arată trenuri militare ruseşti şi convoaie de camioane transportând cantităţi importante de echipamente militare, inclusiv tancuri şi rachete.

Un responsabil american a declarat, sub rezerva anonimatului, că aceste mişcări de trupe sunt reale, dar mai puţin importante decât cele în aceeaşi zonă care au provocat preocuparea comunităţii internaţionale în aprilie.

„Suntem la curent cu informaţiile despre activităţi militare ruse neobişnuite în apropiere de frontiera cu Ucraina”, a afirmat Kirby în cursul unei conferinţă de presă, fără să confirme explicit aceste mişcări.

„Nu pot face comentarii despre intenţiile ruşilor, dar cert este că noi supraveghem regiunea îndeaproape, aşa cum o facem mereu”, a adăugat el, precizând că „vom continua să ne consultăm cu aliaţii şi partenerii noştri în această problemă”.

Kirby a subliniat că „orice escaladare sau măsură agresivă ar constitui o sursă de mare îngrijorare pentru Statele Unite”.

Poziția Kievului

Armata ucraineană a anunţat săptămâna trecută că a folosit pentru prima dată o dronă de atac de fabricaţie turcă pentru a distruge un tun de tipul Howitzer D-30, aparţinând rebelilor proruşi în estul Ucrainei, atrăgându-şi critici din partea Franţei şi a Germaniei, mediatori ai procesului de reglementare a conflictului din Donbas.

„Continuăm să susţinem o detensionare în regiune şi o soluţie diplomatică la conflictul din estul Ucrainei”, a concluzionat John Kirby.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a anunţat luni după-amiază că nu a înregistrat vreun transfer suplimentar de unităţi, armament şi echipamente militare ruseşti la graniţa de stat cu Ucraina, calificând informaţiile despre acumularea de trupe un element al unei operaţiuni „psihologice” împotriva Kievului, potrivit agenţiei ucrainene oficiale Ukrinform.

Serviciile de informaţii militare ale Ucrainei monitorizează în mod constant acţiunile trupelor ruseşti şi modificările numărului acestora lângă graniţa de stat a Ucrainei, indică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat emis luni seara. Potrivit acestuia, mişcările de trupe semnalate ar fi, de fapt, „acţiuni planificate în cadrul transferului de trupe la finalul unor exerciţii”, conform agenţiei de presă ucrainene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X