Aprobat de Guvern: Două zile libere plătite pentru fiecare doză de vaccinare împotriva COVID-19. Cine va primi indemnizație

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 3 noiembrie, 2021, 17:20

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 3 noiembrie, o hotărâre prin care angajații vor beneficia de două zile libere plătite pentru fiecare doză de vaccinare anti-COVID-19, măsură valabilă pe perioada stării de urgență în sănătate publică.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a precizat că aceste zile libere vor fi compensate din bugetul de stat.

„Statul va acorda indemnizații salariaților care au copii în vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități, cărora le sunt acordate zile libere pentru supravegherea copiilor, în cazul suspendării a procesului educațional în regim fizic, urmare a instituirii măsurilor speciale privind asigurarea securității, protecției vieții și sănătății populației”, a declarat Spatari.

În cazul în care se constată că ambii părinți au beneficiat simultan de zile libere, dreptul de a beneficia de indemnizație se anulează pentru ambii părinți din momentul constatării.

Așadar, începând cu luna noiembrie 2021, indemnizațiile menționate vor fi solicitate prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică, de către angajatori și vor fi achitate de Casa Națională de Asigurări Sociale, în cazul primelor două indemnizații și de către Serviciul Fiscal de Stat, în cazul compensării costurilor salariale pentru zilele libere acordate pentru vaccinare.

Conform proiectului, pentru indemnizațiile acordate salariaților în șomaj tehnic și indemnizațiile acordate salariaților cu copii în vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități, care beneficiază de zile libere în cazul suspendării temporare a procesului educațional în regim fizic, a fost stabilit un plafon de 150 de lei pe zi, reprezentând circa 50% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi pe trimestrul II al anului 2021. Pentru compensația privind implementarea măsurilor speciale de asigurare a securității, protecției vieții şi sănătății populației în caz de stare de urgență în sănătatea publică – un plafon de 450 lei pe zi, reprezentând circa 150% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi pe trimestrul II al anului 2021, conform datelor raportate de Biroul Național de Statistică.

Pentru implementarea proiectului în ultimul trimestru al anului 2021, sunt necesare mijloace financiare în sumă de circa 45 milioane de lei, resurse care au fost prevăzute în bugetul de stat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X