Șefa Comisiei juridice din Parlament, Olesea Stamate, precizări despre candidatura lui Dorel Musteață la funcția de judecător al CSJ

Autor: , in Politic / 3 noiembrie, 2021, 19:07

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, ar putea fi judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Candidatura acestuia a fost avizată pozitiv de Comisia juridică, numiri și imunități, în cadrul ședinței de miercuri, 3 noiembrie. Proiectul de hotărâre privind numirea sa în funcția de judecător al CSJ a fost adoptat de către membrii Comisiei și urmează să fie transmis Parlamentului spre aprobare.

Președinta Comisiei juridice din Legislativ, Olesea Stamate, a venit cu câteva precizări pe Facebook, după ce în spațiul public au apărut opinii precum că propunerea candidaturii lui Dorel Musteață nu este legală.

Precizările Olesei Stamate

„Hotărârea CSM privind propunerea de desemnarea a dumnealui in calitate de judecator la CSJ a fost adoptată la 24 Iulie 2018. Iar legea CSM a fost modificata in Septembrie 2018, intrând in vigoare in Octombrie 2018. Respectiv interdicția citată mai jos a fost introdusă după ce domnul Musteata participase la concurs și fusese promovat in funcție de către CSM.

(32) Participarea la concursul pentru promovarea într-o instanță superioară, transferarea la o instanţă judecătorească de același nivel a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rîndul judecătorilor, precum și a judecătorilor detașați la Institutul Național al Justiției și Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se interzic pe perioada exercitării mandatului și timp de 6 luni după încetarea calității de membru sau, după caz, expirarea termenului pentru care a fost detașat”, a scris ea.

„Deoarece Parlamentul, la acea etapa a eșuat in oferirea unui răspuns legal, conform procedurii prescrise de art 9 al Legii CSJ, CSM avea doua soluții: fie sa-și anuleze hotărârea din Iulie 2018 ( și întrebarea aici ar fi fost in ce baza? Or hotărârea se baza pe normele existente la momentul adoptării), fie sa înainteze Parlamentului in mod repetat propunerea de numire in funcție”, a mai scris Olesea Stamate.

Potrivit reprezentantei PAS, Parlamentul urmează de fapt să confirme numirea candidaților propuși de către CSM.

„Tocmai in acest sens a fost modificată Constituția, in vederea unificării procedurii de numire a judecătorilor, și din momentul intrării in vigoare a modificărilor, confirmarea pentru toate instanțele se va face de Președintele țării, astfel evitând votul politic al Parlamentului. Or, in cazul Parlamentului, votul imperativ este nul, și chiar dacă Parlamentul ar avea doar rolul de confirmare, deputații Votează după propria convingere”, a adăugat deputata.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X