(DOC) Primele procese verbale, după ce a intrat în vigoare legea privind modificarea legislației ANI. Cine este vizat

Autor: , in Actualitate / Social / 9 noiembrie, 2021, 16:02

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a publicat primele procese verbale cu privire la inițierea controlului și refuzul inițierii controlului, după ce a intrat în vigoare Legea 130/2021 privind modificarea legislației ANI.

Reprezentanții ANI au anunțat despre inițierea controlului pe regimul juridic al incompatibilităților în privința lui Ștefan Paniș, președintele raionului Florești.

Ștefan Paniș va fi verificat dacă a admis sau nu încălcarea acestui regim juridic, aflându-se și în calitate de administrator al unui SRL.

Dacă inspectorul de integritate va obține probatoriul necesar pe acest caz, va fi emis un act de constatare cu aplicarea Interdicțiilor de rigoare în acest sens.

Totodată, pe numele Iraidei Noroc, șefa Casei de cultură din satul Ustia, raionul Glodeni, inspectorul de integritate a emis act de refuz inițiere a controlului pe regimul juridic al conflictelor de interese.

Vineri, 29 octombrie 2021, a intrat în vigoare Legea 130/2021 privind modificarea legislației ANI, o dată cu publicarea acestuia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Respectiv, ANI anunță că a studiat noile modificările adoptate de către Parlamentul Republicii Moldova și a inițiat un proces amplu de modificare a actelor normative interne. În acest sens, luni, 1 noiembrie, președinta ANI a aprobat un ordin prin care a dispus instituirea a șase grupuri de lucru în vederea revizuirii și ajustării cadrului normativ intern pentru punerea în aplicare a noilor modificări.

Membrii grupurilor de lucru vor studia noua lege adoptată și vor formula propuneri de modificare a mai multor documente ce vizează activitatea Inspectoratului de Integritate, dar și a instituției per ansamblu. Astfel, vor fi operate modificări la Metodologia de efectuare a controlului averii și intereselor personale, Regulamentul de organizare și funcționare a Inspectoratului de Integritate, Regulamentul cu privire la contravențiile constatate, Instrucțiunea cu privire la modul de soluționare a conflictelor de interese de către inspectorii de integritate, Regulamentul privind modul de completare a declarației de avere și interese personale, Ghidul privind depunerea online a declarației de avere, Regulamentul privind asigurarea transparenței în procesul decizional și altele.

De menționat că, unul dintre grupurile create, condus de Vicepreședintele ANI, urmează să realizeze acțiunile necesare în scopul ajustării formularului electronic al Declarației de avere și interese personale, parte componentă a SIA ”e-Integritate”, pentru ca subiecții declarării să-și poată onora, cât de curând, obligația legală de a depune declarația de avere în condițiile noilor modificări. În baza acestor acțiuni, subiecții declarării vor declara valoarea de piață a bunurilor și vor face concretizările de rigoare privind motivul pentru care valoarea declarată a unui bun nu corespunde cu valoarea acestuia de pe piață.

Totodată, în obligația subiecților declarării va reveni și declararea serviciilor procurate și a bunurilor/valutei virtuale. Referitor la servicii, subiecții vor declara cheltuielile realizate pentru procurarea unui anumit gen de servicii, dacă valoarea acestora, în decursul unui an, depășesc 10 salarii medii pe economie.

Autoritatea anunță că va demara și o campanie de informare a subiecților declarării despre toate modificările operate la legile ANI.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X