(DOC) O femeie, despăgubită cu 35.300 de lei. Promo-LEX: A fost deținută ilegal 30 de zile

Autor: , in Social / 9 noiembrie, 2021, 17:17

Despăgubiri în valoare de 35.000 de lei pentru că a fost deținută ilegal timp de 30 de zile. Acțiunea civilă a reclamantei Svetlana Guțul a fost admisă de către magistrații sediului Centru a Judecătoriei Chișinău, în data de 27 octombrie, iar anunțul a fost făcut astăzi, 8 noiembrie, de către Asociația Promo-LEX.

Termen de mai bine de 20 de luni, cauza s-a aflat în examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru unde reclamanta a demonstrat că a fost deținută cu 30 zile mai mult decât pedeapsa stabilită prin sentința de condamnare.

„Hotărârea instanței de judecată este una firească pentru că era evidentă privarea ilegală de libertate a reclamantei timp de 30 de zile, ca urmare a comportamentului superficial și ignorant al reprezentanților statului. Totuși, pentru că instanța nu a admis în totalitate pretențiile noastre, vom contesta hotărârea la Curtea de Apel”, a declarat Pavel Cazacu, avocatul Promo-LEX.

Potrivit lui Cazacu, reprezentanții statului în mod deliberat au încălcat dreptul de privare la libertate a reclamantei Guțul Svetlana.

„Admiterea integrală a acțiunii e un factor imperativ în restabilirea integrală în drepturi a reclamantei, or sumele
acordate de instanțele naționale trebuie să corespundă cu sumele acordate de CtEDO în cauze similare”, a menționat Cazacu, avocatul reclamantei.

Asociația Promo-LEX amintește că anterior, avocații Asociației, au reprezentat în instanțele naționale alte trei cazuri similare în care instanțele de judecată naționale au aplicat direct prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, în lipsa unor temeiuri prevăzute de legislația națională. Este vorba despre cazul lui Vladimir Obneavco, care a fost deținut ilegal în penitenciar timp de 17 zile, cazul lui Vladimir Karatun, care a fost deținut cu 36 de zile mai mult, decât termenul stabilit inițial de instanța de judecată, dar și cazul Rodica Ursachi, deținută illegal 263 de zile în penitenciar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X