Cum va fi compensată majorarea tarifelor la gaz. Gavrilița: Toți consumatorii vor beneficia de susținere

Autor: , in Actualitate / Economic / Social / 10 noiembrie, 2021, 16:10

Consumatorii de gaze naturale din Republica Moldova vor beneficia de susținere din partea autorităților, în perioada rece a anului. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița, în debutul ședinței de Guvern, miercuri, 10 noiembrie. Pachetul total de compensare a creșterii tarifelor la agentul termic va constitui 1.6 miliarde de lei.

Potrivit șefei Executivului, ajutorul va fi acordat din luna noiembrie 2021 până în luna martie 2022.

„Am ajuns la o decizie finală care va merge la Parlament să fie aprobată (…) Nu suntem singuri în fața crizei. Ne ajută prietenii, ne ajută Uniunea Europeană. Extinderea ajutorului pe perioada rece a anului va costa suplimentar bugetul de stat 523 de milioane de lei (…) Compensarea creșterii de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetul de stat 770 de milioane de lei, iar compensarea creșterii de tarif la agentul termic va costa bugetul de stat 340 de milioane de lei. În total, pachetul de compensare a creșterii tarifelor la agentul termic va constitui 1.6 miliarde de lei”, a anunțat Gavrilița.

Prim-ministra a menționat că indemnizația pentru familiile nevoiașe care sunt eligibile pentru programele de ajutor pe timp de iarna va crește de la 500 la 700 de lei pe lună.

„Vom crește eligibilitatea pentru acest program, astfel ca, să se califice 300.000 de familii, adică cu 88.000 de familii mai mult decât anul trecut. În ceea ce ține de creșterea privind tarifarea la gaze, se vor bucura toți consumtorii casnici, fiind vorba de 746.000 de familii. Compensația va fi graduală, în dependență de consum”, a precizat Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului a explicat cum se vor acorda indemnizațiile:

„Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu 2/3 din creșterea costului, adică, cu maxim 450 de lei pe luna, iar pentru consumul de gaze naturale – compensația vine în două trepte: pentru primii 50 de metri cubi de gaz noi compensăm 4.3 lei din tarif, iar pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi, vom compensa 3.2 lei din tarif. Asta înseamnă că pentru consumatorul casnic primii 50 de metri cubi vor costa 6.8 lei pentru fiecare metru cub, iar următoarea cantitate, va costa 7.9 lei per metru cub. Sper să avem suportul unanim al acestor măsuri și la Parlament”, a subliniat prim-ministra Natalia Gavrilița.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X