Ministerul Popescu, la Bruxelles: R. Moldova pledează pentru continuarea apropierii partenerilor estici de UE

Autor: , in Politic / 15 noiembrie, 2021, 19:14

Vicepremierul, ministrul Afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, alături de omologii săi din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina și statele membre ale Uniunii Europene au pus în discuție la Bruxelles perspectivele dezvoltării Parteneriatului Estic în anii următori. Reuniunea a fost prezidată de către înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles.

În cadrul reuniunii, oficialul moldovean a pledat pentru continuarea apropierii statelor partenere de UE în domeniile politic, economic și sectorial.

Am subliniat importanța reconfirmării de către UE a recunoașterii aspirațiilor europene și alegerii europene a statelor partenere interesate, precum și a susținerii pentru independența, integritatea teritorială și suveranitatea tuturor țărilor noastre. Am exprimat și interesul pentru aprofundarea colaborării între Uniunea Europeană și partenerii asociați în domeniile în care există unele provocări comune în implementarea Acordurilor de asociere”, a declarat Nicu Popescu.

Pe dimensiunea economică și sectorială, vicepremierul a pledat pentru atragerea unei atenții speciale domeniilor cu un impact semnificativ asupra cetățenilor precum integrarea mai profundă în Piața unică a UE, reducerea tarifelor pentru roaming între statele partenere și statele membre ale UE dar și conectarea partenerilor interesați la Zona unică de plăți în euro (SEPA).

În aceeași ordine de idei, șeful diplomației moldovene a făcut apel la o cooperare mai sistemică în domeniul sănătății, conectivității de transport și energetice, dar și un dialog mai strâns în domeniul securității.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X