Spînu oferă detalii despre contractul semnat pentru construcția unei noi linii electrice aeriene 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 15 noiembrie, 2021, 13:09

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține o conferință de presă, luni, 15 noiembrie. Acesta oferă detalii cu privire la contractul semnat pentru construcția unei noi linii electrice aeriene 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău:

„Mă bucur să vă aduc o veste bună referitor la asigurarea securității energetice a țării noastre. Contractul de construcție a 158 de kilometri de linie electrică aerienă de înaltă tensiune cu un sigur circuit de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău a fost semnat vineri, 12 noiembrie, între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) şi compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale”, a declarat Spînu.

Ministrul susține că construcția acestei linii electrice ne va oferi mai multă independență, prin crearea unei alternative de livrare a energiei electrice din România.

„Odată construită, vom putea trece mai ușor de crizele energetice, așa cum a fost criza din luna octombrie. Țara noastră trebuie să aibă surse a energiei electrice de alternativă și trebuie să fie pregătită de orice situație (…) Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 Megawatt de energie electrică”, a precizat Spînu.

Valoarea proiectului este de 270 de milioane de euro și este finanțat de Banca Mondială, conform informațiilor oferite de ministru.

„Vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România. Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 Megawatt de energie electrică. Consumul total maxim al R. Moldova este de aproximativ 1.100 de Megawatt pe întreg teritoriul țării, dintre care 800 pentru malul drept al Nistrului.De asemenea, R. Moldova va deveni parte a unei pieți energetice competitive și sigure, atât la nivel național cât și la nivel regional european, ceea ce în final va însemna un preț mai mic pentru energia plătită de moldoveni și securitatea livrărilor garantată”, a mai spus Andrei Spînu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X