„Este o promotoare de valoare a imaginii țării noastre”. Maia Sandu i-a conferit „Ordinul Republicii” sopranei Valentina Naforniță

Autor: , in Actualitate / Social / 17 noiembrie, 2021, 17:22

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a conferit „Ordinul Republicii” sopranei Valentina Naforniță. Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare în data de 17 noiembrie.

„Am acordat astăzi „Ordinul Republicii” Valentinei Naforniță, celebra soprană care evoluează pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Prin performanța sa artistică, ea este o promotoare de valoare a imaginii Republicii Moldova în lume”, a argumentat Maia Sandu.

Șefa statului susține că această distincție reprezintă un omagiu adus muncii și talentului Valentinaei Naforniță.

„Distincția pe care i-am înmânat-o astăzi, cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la proclamarea Independenței țării noastre, reprezintă un omagiu adus muncii și talentului doamnei Valentina Naforniță. Mulțumim pentru ceea ce faceți în fiecare zi”, a conchis Maia Sandu.

La scurt timp, soprana Valentina Naforniță a venit cu un mesaj de mulțumire:

„Cu multa recunoștință și responsabilitate primesc această distincție „Ordinul Republicii” din partea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Le mulțumesc părinților, familiei, prietenilor, oamenilor care mi-au fost alături, m-au susținut, m-au inspirat, m-au motivat pentru a parcurge acest drum frumos până acum”, a spus Valentina Naforniță.

Ordinul Republicii este distincția de stat supremă a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”. A fost instituit la 30 iulie 1992 prin Legea nr. 1123 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova; primii cavaleri ai ordinului au fost decorați în același an.

„Ordinul Republicii” se confecționează din argint și reprezintă o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colțuri în formă de fascicule de raze divergente. Între razele principale sunt intercalate raze subțiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, poleit cu aur, se află imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Fondul scutului din stemă este acoperit cu smalț de culoare roșie și albastră. Diametrul ordinului este de 45 mm.

Ordinul se fixează cu un inel, având diametrul de 10 mm, de un colan, confecționat din alpaca, poleit cu aur, cu lungimea de 800 mm. Colanul este constituit din șase steme ale Republicii Moldova, fiecare având înălțimea de 18 mm și lățimea de 14 mm, opt stele cu opt raze, având diametrul de 15 mm, și șaisprezece ramuri de laur cu lungimea de 16 mm și lățimea de 8 mm. Stemele, stelele și ramurile de laur sunt în relief. Ele alternează și se prind cu inele. Închiderea colanului se face printr-o carabinieră.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X