(VIDEO) Miniștrii de externe Popescu și Lavrov au semnat o declarație comună la Moscova. Declarațiile oficialului moldovean

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 noiembrie, 2021, 18:05

Vicepremierul, ministrul Afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor externe. Potrivit MAEIE, oficialii au efectuat un schimb cuprinzător de opinii și au punctat mai multe aspecte importante în relația bilaterală, cum ar fi consolidarea dialogului politic, inclusiv la nivel înalt, intensificarea relaţiilor comercial-economice, asigurare accesului produselor moldovenești pe piața rusă, finalizarea procedurilor privind semnarea acordului de protecție socială în beneficiul cetățenilor noștri, reglementarea conflictului transnistrean.

Nicu Popescu a mulțumit autorităților ruse pentru ajutoarele umanitare oferite R: Moldova în lupta cu pandemia COVID-19, care au inclus vaccinuri, echipamente medicale, teste anti-COVID, medicamente, consumabile și accesorii. Tot cu această ocazie, miniștrii de externe au salutat recenta încheiere de către companiile Moldova-Gaz și Gazprom a contractului de livrare a gazelor naturale către R. Moldova.

Vezi și: Când ar putea avea loc o întrevedere oficială între Sandu și Putin? Răspunsul ministrului rus de Externe
„Am reconfirmat poziția principială a Republicii Moldova cu privire la necesitatea reglementării conflictului transnistrean în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, am exprimat susținerea pentru continuarea negocierilor în formatul 5+2 și organizarea unei runde de negocieri în acest format în viitorul apropiat”, a spus ministrul Popescu.

Totodată, șefii celor două diplomații au discutat despre modalitățile de realizare în practică a inițiativei Federației Ruse privind distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna. În acest context, a fost reiterată poziția principială a Republicii Moldova privind necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană.

„Am subliniat împreună cu domnul ministru Lavrov necesitatea menținerii unei comunicări active pe linia ministerelor de externe, iar în acest sens am semnat un nou plan al consultărilor între ministerele de externe ale ambelor state pentru anii 2022-2023”, a mai spus ministrul Popescu.

La finalul întrevederii, miniștrii Nicu Popescu și Serghei Lavrov au semnat o declarație comună cu ocazia aniversării, pe 19 noiembrie, a 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova și Federația Rusă, salutând prelungirea acestuia.

De asemenea, vicepremierul moldovean a discutat cu Grigori Karasin, președintele Comitetului pentru afaceri externe al Consiliului Federației perspectivele activizării cooperării între legislativele de la Chișinău și Moscova, inclusiv pe linia grupurilor parlamentare de prietenie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X