Aprobat în lectură finală: Moldovenii care muncesc sau au fost angajați în Italia sau Grecia vor putea beneficia de pensie din aceste țări

Autor: , in Social / 18 noiembrie, 2021, 13:51

Moldovenii care sunt angajați în câmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Italiei sau Greciei vor putea beneficia de pensie din aceste state, la atingerea vârstei de pensionare. În cadrul ședinței de joi, 18 noiembrie, deputații au aprobat în două lecturi proiectele de lege privind ratificarea Acordurilor dintre Republica Moldova cu cele două țări.

Este vorba despre Acordul cu Republica Italiană în domeniul securității sociale, semnat la Roma pe 18 iunie 2021 și Acordul în domeniul securității sociale cu Republica Elenă, semnat pe 8 septembrie 2021.

Documentele stabilesc un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova.

În baza acordurilor menționate, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.

Conform prevederilor, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestațiile dobândite în statele în care și-a desfășurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sunt în vigoare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X