Reacția unuia dintre avocații lui Stoianoglo la decizia CSP: „Surprinde prin ignoranța și lipsa de analiză a hotărârii CtEDO”

Autor: , in Actualitate / Justiție / 19 noiembrie, 2021, 09:20

Victor Munteanu, unul dintre avocații procurorului general suspendat Alexandr Stoianoianoglo, a reacționat la decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CS) de a investiga acțiunile clientului său în dosarul expulzării profesorilor turci, comentând că „aceasta surprinde prin ignoranța și lipsa de analiză a hotărârii CtEDO”.

„Cu referire la decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a desemna un procuror pentru a investiga pretinsele acțiuni ale procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo de ”mușamalizare și absolvire de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din Republica Moldova”. Din start, Alexandr Stoianoglo își exprimă regretul în legătură cu expulzarea profesorilor turci în toamna anului 2018 și reiterează declarațiile făcute la 5 februarie 2020 că îi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să le apere drepturile fundamentale persoanelor expulzate”, a spus Munteanu.

Avocatul Victor Munteanu se declară uimit de decizia emisă de CSP și susține că este una contrară normelor legale. Totodată, el respinge orice acuzație precum că Alexandr Stoianoglo ar fi implicat în acest caz.

„În ceea ce privește decizia menționată a CSP, aceasta surprinde prin ignoranța și lipsa de analiză a hotărârii Curții europene a drepturilor omului (CtEDO) în cauza Ozdil și alții împotriva Republicii Moldova din data de 11 iunie 2019 (cazul expulzării profesorilor turci) în care CtEDO a constatat, printre altele, că expulzarea profesorilor turci s-a datorat lipsei unui mecanism de control judiciar al notelor informative ale Serviciului de Informații și Securitate (SIS). De la adoptarea hotărârii CtEDO în iunie 2019, niciun deputat în Parlamentul Republicii Moldova nu a propus modificarea legislației astfel ca să permită controlul judiciar al notelor informative ale SIS privind pericolul pentru securitatea națională a cetățenilor străini cu propunerea de expulzare a solicitanților de azil. Dimpotrivă, publicul este manipulat că Alexandr Stoianoglo ar fi responsabil, de fapt, de expulzarea profesorilor turci din cauza neglijenței parlamentarilor, responsabili de adoptarea amendamentelor la legislație pentru a remedia constatările CtEDO. Mai mult, din incompetență sau ignoranță, de către membrii CSP a fost încălcată flagrant hotărârea Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020 pe marginea sesizării nr. 54a/2020, depusă de deputatul Dumitru Alaiba, prin care expulzarea în baza notelor informative ale SIS a fost constatată ca fiind ilegală. Curtea s-a expus că „Astfel de date şi informaţii nu pot fi sub nici o formă, direct sau indirect, aduse la cunoştinţă străinului declarat persoană indezirabilă, inclusiv în cadrul examinării în instanţa de judecată a contestării deciziei privind declararea străinului persoană indezirabilă.” Din momentul constatărilor CtEDO și a Curții Constituționale nu au fost efectuate careva amendamente legislative, care ar fi corectat situația și ar permite evitarea situațiilor similare pe viitor. Paradoxal, decizia recentă a CSP de a-l cerceta pe Alexandr Stoianoglo pentru expulzarea profesorilor turci ”se bate cap în cap” anume cu omisiunile parlamentarilor de a implementa hotărârile CtEDO și ale Curții Constituționale.
În continuare, analiza cronologiei evenimentelor legate de expulzarea profesorilor turci permit oricărei persoane cu gândire critică să se convingă despre neimplicarea lui Alexandr Stoianoglo în evenimentele respective. Astfel, extrădarea profesorilor turci a avut loc la 6 septembrie 2018, dată la care Procuror General era Eduard Harunjen. Deși cauza penală a fost încetată la scurt timp, ordonanța de încetare a fost anulată în anul 2019 de actualul Procuror General interimar Dumitru Robu, iar cauza a fost transmisă Procuraturii mun. Chișinău, care a decis ca dosarul să fie cercetat sub parafa ”secret de stat”. După preluarea mandatului de Procuror General de către Alexandr Stoianoglo în luna noiembrie 2019, acesta nu a avut nici o atribuție ierarhică sau decizională în cauza respectivă, aceasta fiind examinată de către procuratura mun. Chișinău, procuror ierarhic superior fiind șeful procuraturii municipale, iar după trimiterea dosarului expulzării profesorilor turci în instanța de judecată, responsabil de gestiunea dosarului fiind actualul Procuror General interimar Dumitru Robu. În prezent, cauza penală se află pe rolul Curții de Apel Chișinău fără o decizie finală”, a comentat Munteanu.

„Nu în ultimul rând, acuzația absurdă de ”mușamalizare și absolvire de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din Republica Moldova” nu subzistă criticii din motivul că avocații părților vătămate aveau la dispoziție mecanismele legale de a contesta judecătorului de instrucție eventualele inacțiuni/acțiuni ale procurorului pe caz. Procurorul geeneral Alexandr Stoianoglo neavând vreo cometență procesuală pe caz. Cu regret, incompetența, ignoranța, și nedorința de a studia jurisprudența CtEDO în cauza concretă și hotărârea Curții Constituționale menționată rezultă în astfel da cazuri flagrante care sfidează legea și aduce prejudicii grave reputației internaționale statului Republica Moldova în fața organismelor internaționale”, a conchis Munteanu.

Procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), Andrei Balan a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să investigheze sesizarea depusă de către ex-deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, privind acțiunile procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo în legătură cu expulzarea celor 7 profesori turci și pedeapsa cu care s-a ales fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari.

Stoianoglo a fost acuzat că nu ar fi investigat în mod efectiv cazul privind expulzarea profesorilor turci.

Extrasul din decizia de condamnare a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, pe cazul expulzării celor șapte profesori turci de la liceele „Orizont” în septembrie 2018, a fost făcută publică de către Judecătoria Chișinău în septembrie 2020.

Potrivit documentului, Vasile Botnari, numele căruia este marcat cu XXXX, a fost găsit vinovat de infracțiunea prevăzută în art. 327 alin. (2) lit. b) Cod penal – abuz de putere sau abuz de serviciu săvârşit de o persoană cu funcţie de demnitate publică.

Prin urmare, completul de judecată i-a aplicat inculpatului o amendă de 1.760 de unități convenționale, ceea ce constituie suma de 88 de mii le lei și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de 5 ani.

Extras din Sentința din 15 iulie 2020 001
Judecătoria Chișinău
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X