Energia electrică și termică de la Termoelectrica – mai scumpe

Autor: , in Actualitate / Economic / Social / 20 noiembrie, 2021, 12:53

Agenția Națională pentru reglementare în Energetică a aprobat un tarif provizoriu la energia electrică produsă de Termoelectrica. Acesta a crescut mai bine de două ori, de la 116 bani/kWh la 237 bani/kWh. A fost ajustat și tariful pentru energia termică furnizată de întreprindere – de la 1122 lei/Gcal (fără TVA) la până la 1772 lei/Gcal (fără TVA), o creștere cu peste cu 650 lei/Gcal, transmite IPN.

Acum patru zile, Termoelectrica a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica, cu aplicare din 1 noiembrie 2020, adică retroactiv. Termoelectrica a argumentat necesitatea ajustării tarifelor prin majorarea prețurilor la gazele naturale procurate, cu cca 115,3 %.

În cadrul aceleiași ședințe, au fost aprobate tarife provizorii pentru energia electrică produsă de centrala electrică de termoficare a CET-Nord și pentru energia termică livrată de aceasta. Lumina s-a scumpit de la 162 bani/kWh la 284 bani/kWh, iar căldura – de 1220 lei/Gcal (fără TVA) la 1742 lei/Gcal (fără TVA).

A fost ajustat și tariful pentru energia termică livrată de „Apă-Canal Chișinău”. Din 1 noiembrie, acesta va constitui 1816 lei/Gcal (fără TVA). La fel, au fost ajustate și tarifele pentru energia termică livrată de Termogaz-Bălți, Comgaz-Plus, Rețelele și Centralele Termice Comrat și Servicii Comunale Glodeni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X