Scandal diplomatic între Bulgaria și Ucraina, după ce președintele bulgar a afirmat că „peninsula Crimeea este rusească”

Autor: , in Actualitate / Externe / 20 noiembrie, 2021, 12:49

Șeful diplomației ucrainene l-a convocat, vineri, pe ambasadorul Bulgariei pentru explicații, după ce președintele țării, Rumen Radev, a declarat într-o dezbatere electorală că peninsula Crimeea aparține Rusiei după anexarea din 2014, relatează Reuters, citată de Digi24.

Președintele Bulgariei în exercițiu, Rumen Radev, și contracandidatul său, Anastas Gherdjikov, s-au confruntat într-o dezbatere electorală pe teme importante de politică internă și externă. În ce priveşte relaţiile cu Rusia, Radev a declarat că sancţiunile occidentale împotriva Moscovei nu dau rezultatele scontate şi că Uniunea Europeană ar trebui să restabilească dialogul cu Rusia, indiferent cât de tensionate sunt relaţiile.

„Este foarte important să fim pragmatici în politica externă. Sancțiunile impuse ca urmare a anexării Crimeii nu au avut rezultate. Crimeea este, în prezent, rusească”, a spus Rumen Radev.

Ministerul ucrainean a transmis, vineri, că se aşteaptă ca Radev să-și retragă declaraţiile, care contravin „poziţiei oficiale a Sofiei de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”.

Rumen Radev, candidat la al doilea mandat, s-a clasat pe primul loc în urma turului întâi, cu peste 49% din voturi, comparativ cu 24% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X