Maia Sandu, în vizită la București. Cu cine va avea întrevederi și cine face parte din delegație

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 noiembrie, 2021, 10:07

Președinta Maia Sandu efectuează astăzi, 23 noiembrie, o vizită oficială în România, la invitația omologului său de la București.

La Palatul Cotroceni, Maia Sandu a fost întâmpinată de președintele României, Klaus Iohannis.

După ceremonia oficială de primire și discuțiile cu participarea delegațiilor, cei doi lideri vor susține o conferință de presă comună. De asemenea, președinta Maia Sandu va avea întrevederi cu prim-ministrul interimar al României – Florin Cîțu, cu președinta Senatului – Anca Dana Dragu și cu președintele interimar al Camerei Deputaților – Sorin Mihai Grindeanu.

La București, șefa statului va fi însoțită de Cristina Gherasimov – secretară generală Președinției, și Sorina Ștefârță – consilieră pentru comunicare publică. Din delegația oficială mai fac parte vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene; vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale; Sergiu Prodan, ministru al Culturii; Anatolie Topală, ministru al Educației; și Victor Chirilă – ambasadorul desemnat al Republicii Moldova în România.

În cadrul vizitei, urmează să fie semnate Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova – România și Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.

Vizita președintei Republicii Moldova este prima vizită oficială în România pe care aceasta o efectuează după alegerile anticipate din 11 iulie 2021 și are loc în contextul celebrării în acest an a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Vizita reprezintă un foarte bun prilej de reconfirmare a relației speciale, privilegiate, de Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie.

Consultările politice ale celor doi preşedinţi vor consolida „cooperarea bilaterală excelentă și substanțială la nivel politic, economic și sectorial și vor stimula avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educație sau societate informațională, cu accent pe proiectele menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene, prin intermediul României, și să aducă beneficii reale și concrete tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Discuțiile cu Maia Sandu se vor concentra pe măsurile de susținere aprofundată de către România a proceselor de modernizare și de implementare a reformelor democratice promovate de Președintele și Guvernul Republicii Moldova, precum și a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale române.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X