Ședința Consiliului de observatori al Moldovagaz, după ce Gazprom a anunțat că ar putea sista livrarea gazului către R. Moldova. Spînu: Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții

Autor: , in Actualitate / Economic / 23 noiembrie, 2021, 10:20

La solicitarea Gazprom, ieri, 22 noiembrie a avut loc ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, menționând că unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către Moldovagaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie.

„Stimați cetățeni, ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către Moldovagaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Acestă formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă”,a declarat Spînu după ce s-a încheiat ședința.

Spînu a mai spus că, după ședința Consiliului de Observatori, Moldovagaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore.

„La moment, această datorie constituie 74.278.446,91 milioande dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Ministerul Infrastructurii și Dezvolătrii Regionale susține că a recepționat azi demersul Moldovagaz referitor la situația creată.

„În acest sens, Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. În acest sens, vom reveni cu informații suplimentare”, a conchis Spînu.

Gigantul Gazprom a notificat Republica Moldova despre posibilitatea întreruperii livrării de gaze naturale în termen de 48 de ore din cauza neplății conform contractului actual dintre cele două părți, a anunțat reprezentantul oficial al companiei ruse, Serghei Kuprianov, într-o intervenție la postul de televiziune NTV.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X